Iracká armáda dobyla od islamistov okresy v okolí Tikrítu

Iracké vládne sily oznámili, že znovu získali niektoré okresy okolo Tikrítu, ktorý je od minulého leta v rukách extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ).

02.03.2015 09:14 , aktualizované: 21:21
debata (1)

Iracké bezpečnostné sily podporované spriaznenými šiitskými a sunnitskými milíciami spustili ofenzívu na dobytie mesta v pondelok. Okolo 30 000 vojakov a členov milícií zaútočilo z rôznych smerov, pričom ich zo vzduchu podporovali stíhačky irackých leteckých síl. Veliteľ šiitských milícií pre stanicu BBC povedal, že na operácii sa zúčastňuje aj veliteľ iránskych revolučných gárd.

Zdroj z prostredia bezpečnostných síl uviedol, že vojaci sa zmocnili dvoch okresov al-Tin severovýchodne od mesta a al-Abajd na západe. Boje hlásili aj z al-Dúr na juhovýchode a al-Alam na severe. Zatiaľ je o operácii známych len málo detailov, ale armáda a zdravotníci informovali, že zatiaľ zomrelo najmenej päť vojakov a 11 bojovníkov milícií. Iracký premiér Hajdar al-Abádí krátko pred začiatkom operácie vyzval sunnitských kmeňových bojovníkov, aby sa zriekli podporovania IŠ, za čo im prisľúbil odpustenie postihov.

Tirkrít známy ako rodisko niekdajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna sa nachádza na rieke Tigris, približne 150 kilometrov severozápadne od Bagdadu, a pokus o porazenie tamojších extrémistov predstavuje dôležitú skúšku pre vládu snažiacu sa opätovne prevziať moc nad celou krajinou. Tá je poznačená zložitým spolunažívaním medzi väčšinovými šiitmi a menšinovými sunnitmi, ktorých baštou je aj Tikrít. Sunnitskí povstalci z IŠ sa počas minulého leta zmocnili aj ďalších irackých území vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktoré spojil s obsadenými časťami Sýrie do samozvaného „kalifátu“. Získanie Tikrítu v provincii Salahuddín je kľúčové pre akékoľvek ďalšie iracké plány na dobytie Mósulu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #šiiti #sunniti #Islamský štát