Afganská armáda vedie najväčšiu samostatnú operáciu proti Talibanu

Afganská armáda vedie v provincii Hílmad svoju vôbec najrozsiahlejšiu samostatnú ofenzívu proti hnutiu Taliban v nádeji, že radikálom zasadí rozhodujúci úder ešte pred sezónnym jarným obnovením bojov.

02.03.2015 11:55
Afganistan, Taliban, vojaci, kontrola, armáda,... Foto: ,
Afganskí policajti počas kontroly.
debata

Prezident Ašraf Ghání však chce pri nadchádzajúcej návšteve USA požiadať o určitú vojenskú podporu tejto operácie. Napísala to v pondelok agentúra AP s dovolaním na amerického generála Kurta Fullera.

Podľa zástupcu veliteľa operácií USA a NATO v Afganistane, generálmajora Fullera, sa Ghání osobne zapojil do plánovania tejto operácie pod kódovým označením Zulfikar (dvojsečný meč), ktorú armáda začala už 10. februára. Ghání má do Washingtonu cestovať v druhej polovici marca a chce pri návšteve požiadať o zvýšenú americkú vojenskú podporu, najmä leteckú.

Afganská armáda chce vraj svojím terajším ťažením dokázať, že je schopná povstalcov rozdrviť aj bez pomoci pozemných bojových jednotiek Američanov a Severoatlantickej aliancie. Podľa AP sa jej darí postupovať úrodným údolím juhoafganskej provincie Hílmandu a nechávať za sebou makové polia, ktoré boli v posledných rokoch hlavným zdrojom financií islamistov.

Americké a britské jednotky počas dlhej vojny utrpeli v tejto oblasti svoje najväčšie straty, keď dobyli územia, ktoré následne zle vyzbrojení a vycvičení afganskí vojaci zase stratili. Ghání vyhlásil, že chce tento pochmúrny kolobeh zastaviť, a terajšia ofenzíva sa považuje za test jeho snahy o reorganizáciu a vyčistenie armády a polície, s ktorou prišiel po septembrovom nástupe do čela štátu.

Americkí a afganskí činitelia podľa AP hovoria, že miestne sily zatiaľ dokazujú, že bez pomoci cudzích bojových jednotiek s Talibanom môžu bojovať. Teraz je v krajine 13-tisíc zahraničných vojakov, čo je podstatne menej ako v rokoch 2009 a 2010, keď ich bolo 140-tisíc.

Americkí vojenskí špecialisti afganským jednotkám pomohli pri plánovaní terajšej operácie v Hílmande a radia im, ale americkí vojaci sa na bojoch nezúčastňujú. Podľa Fullera už Afganci vyčistili rozsiahle oblasti, ktoré povstalci ovládali viac ako desať rokov. Straty Talibanu sú vraj pri tom desaťkrát vyššie ako straty vládnych síl. V piatok armáda oznámila vyčistenie významného okresu Sangín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Ašraf Ghaní #vojenská intervencia