Laboratóriám v americkej Louisiane unikla nebezpečná baktéria

V americkom štáte Louisiana vyšetrujú prípad úniku nebezpečnej baktérie z laboratórií, ktoré podliehajú prísnym bezpečnostným opatreniam.

02.03.2015 13:49
debata (23)

Z výskumného pracoviska sa dostala von Burkholderia pseudomallei, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tropických oblastiach Ázie a proti ktorej pracovisko vyvíja vakcínu.

Denník USA Today v nedeľu napísal, že incident sa stal v prestížnom stredisku pre výskum primátov v Tulane, ktoré leží asi 80 kilometrov od New Orleansu a podlieha veľmi prísnym bezpečnostným opatreniam. Zatiaľ sa nevylúčilo podozrenie, že sa baktéria mohla dostať do pôdy alebo do vody, aj keď prvé testy to zatiaľ nepotvrdili. Baktéria sa dostala do vonkajšieho prostredia vlani v novembri. Na ľudí a zvieratá sa prenáša priamym kontaktom s kontaminovanou pôdou alebo vodou, v ktorých sa rozmnožuje.

Pokusy sa v laboratóriu vykonávali na hlodavcoch v laboratóriu s niekoľkostupňovým zabezpečením. Napriek tomu sa prítomnosť baktérie potvrdila u štyroch makakov, ktorí neboli zaradení do výskumu a ktorí sú držaní vo vonkajších klietkach na pozemku laboratórií. Dva z týchto makakov začali mať príznaky v novembri a museli byť utratené. Baktérii bola vystavená aj federálna vyšetrovateľka, ktorá ochorela 24 hodín po návšteve centra v januári. V jej prípade sa však ešte nevyjasnilo, či s baktériou prišla do kontaktu v laboratóriu alebo počas svojich zahraničných ciest.

„Berieme to veľmi vážne, veľmi nás to znepokojilo,“ povedal riaditeľ tulaneských laboratórií Andrew Lackner. Podľa neho sa makaky zrejme nakazili, keď boli ošetrovaní vo veterinárnej nemocnici, ktorá je súčasťou laboratórií. Na pôde objektu boli odobraté vzorky z pôdy a vody a baktéria sa v nich nenašla. „Verejnosť nebola v žiadnom prípade ohrozená,“ povedal Lackner.

Podľa USA Today však bolo vzoriek odobratých príliš málo na to, aby sa dalo povedať, že sa baktéria v prostredí areálu nevyskytuje. Zástupcovia úradu louisianského guvernéra vyjadrili znepokojenie nad možnosťou, že baktéria prenikla aj mimo laboratória a môže teraz ohroziť domáce zvieratá a dobytok.

Laboratóriá v Tulane zastavili ďalší výskum baktérie a pokračovať sa v ňom bude, až keď bude únik objasnený.

K symptómom nákazy u človeka patrí horúčka, bolesti hlavy, nechutenstvo a tiež bolesti svalov a kĺbov. Ľahko sa zamení za symptómy zápalu pľúc alebo tuberkulózy. Inkubačná doba môže byť veľmi krátka, ale môže trvať aj niekoľko mesiacov. Baktéria sa vyskytuje hlavne v Thajsku a úmrtnosť na ňu je tam päťdesiatpercentná.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #baktéria #laboratórium #Louisiana #kontaminácia #makak