Tisíce Moskovčanov sa lúčili s Nemcovom

Viac než kilometrový rad sa vytvoril v centre ruskej metropoly, kam sa prišli Moskovčania rozlúčiť s opozičným politikom Borisom Nemcovom.

03.03.2015 07:05 , aktualizované: 14:31
Boris Nemcov, pohreb Foto: ,
Moskva sa lúči s Borisom Nemcovom.
debata (346)

Vodca hnutia Solidarita zomrel v noci na sobotu po útoku neznámeho páchateľa, ktorý päťdesiatpäťročného Nemcova zastrelil štyrmi ranami z pištole na jednom z moskovských mostov. Ruská polícia po útočníkovi zatiaľ bezvýsledne pátra.

Aj po štvorhodinovej pietnej rozlúčke zostal pred budovou Sacharovovho strediska niekoľkostometrový rad čakajúcich, píšu ruské médiá. Medzi smútočnými hosťami boli vysokí predstavitelia ruského vedenia na čele s vicepremiérom Arkadijom Dvorkovičom a Sergejom Prichoďkom. Európske štáty reprezentovali väčšinou veľvyslanci.

Rozlúčiť sa s Nemcovom prišla aj Naina Jeľcinová, vdova po ruskom prezidentovi Borisovi Jeľcinovi z 90. rokov, ktorý isté obdobie Nemcova považoval za svojho možného nástupcu. Medzi zahraničnými hosťami bol bývalý britský premiér John Major.

Matka Borisa Nemcova s ostatnými príbuznými. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Boris Nemcov, pohreb Matka Borisa Nemcova s ostatnými príbuznými.

Spolupredseda opozičného hnutia Parnas Michail Kasjanov v smútočnom prejave označil Nemcova za úspešného politika, ktorý sa do ruských dejín zapísal ako reformátor. Vyjadril nádej, že vrahov sa podarí vypátrať. „Vzali nám Borisa Nemcova, bola to podlá vražda. Pomstili sa mu za boj s korupciou a svojvôľu,“ povedal Kasjanov.

„Stratili sme skutočného Európana, politika, ktorému záležalo na obyčajných ľuďoch i na tom, čo sa dnes deje na Ukrajine,“ povedal v prejave stály zástupca Európskej únie v Rusku Vygaudas Ušackas.

Po ukončení ceremoniálu bola rakva prevezená na uloženie na Trojekurovskom cintoríne na západe Moskvy.

EÚ vyzvala Rusko, aby zverejnilo, kto má do krajiny zakázaný vstup

Európska únia vyzvala Moskvu, aby zverejnila zoznam osôb z EÚ, ktoré majú na území Ruskej federácie zakázaný vstup. Hovorca európskej diplomacie Maja Kocijančičová tak pred novinármi reagovala na situáciu, keď Rusi odmietli do krajiny pustiť niektorých predstaviteľov únijných krajín. Politici sa chceli zúčastniť pohrebu Nemcova.

„Žiadame ruské úrady, aby boli čo najtransparen­tnejšie a čakáme, že zabezpečia, že sa podobné incidenty nebudú opakovať,“ podotkla hovorkyňa. Odmietnutie vstupu je podľa nej jasným porušením základných princípov i dohody o vízovej súčinnosti, ktorú majú EÚ a Rusko uzavretú.

Európske štáty na pohrebe zastupujú väčšinou veľvyslancovi. Povolenie na ceste nedostal z Moskvy predseda hornej komory poľského parlamentu Bogdan Borusewicz. Podľa ruského veľvyslanectva vo Varšave má ísť o odvetu za to, že predsedníčka Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, Valentina Matvijenková má zakázaný vstup do EÚ.

Moskovčania si prišli uctiť pamiatku Borisa... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Boris Nemcov, Rusko, pohreb, Moskva, Moskovčania si prišli uctiť pamiatku Borisa Nemcova.

Až na moskovskom letisku Šeremeťjevo ale v noci na utorok skončila cesta lotyšskej europoslankyne Sandry Kalnieteovej. Kociančičová pred novinármi poznamenala, že zdôvodnenie, podľa ktorého Kalnieteová predstavuje hrozbu pre ruskú bezpečnosť a verejný poriadok, je úplne nevierohodné. Europoslankyňa podľa dokumentu, ktorý zverejnila na Twitteri, nesmie vstúpiť do Ruska až do 10. novembra 2019.

„Nie je to prvýkrát, čo sledujeme podobné odmietnutie zo zjavne svojvoľných dôvodov,“ pripomenula hovorkyňa. Už vlani zo Šeremeťjeva vrátili nemeckú europoslankynu za Zelených Rebeccu Harmsovú. Ruská strana vtedy uviedla, že europoslankyňa je na neverejnom zozname osôb, ktoré do krajiny vpustené nebudú.

Vzťahy medzi EÚ a Ruskom sú na veľmi nízkej úrovni v dôsledku krízy na Ukrajine. Únia kvôli ukrajinskej kríze zakázala vstup na svoje územie celkom 151 osobám z Ruska, Krymu a separatistami ovládaných území na východe Ukrajiny. Ide predovšetkým o samotných separatistov, na zozname sú však aj niektorí ruskí politici.

346 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pohreb #Boris Nemcov