Netanjahu varoval USA pred Iránom, vraj pre nich bude vždy nepriateľ

Irán vyvíja na Izrael tlak zo všetkých strán tým, že podporuje režimy na Blízkom východe, ktoré sú proti demokracii a proti slobode. V americkom Kongrese to vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý sa snažil presvedčiť amerických zákonodarcov, aby zablokovali chystanú medzinárodnú dohodu o iránskom jadrovom programe.

03.03.2015 07:15 , aktualizované: 19:02
Benjamin Netanjahu, USA, Izrael, Foto: ,
Benjamin Netanjahu
debata (10)

„Zmluva nezabráni Iránu, aby získal jadrovú bombu,“ tvrdí Netanjahu, podľa ktorého Teherán s medzinárodnými inšpektormi, ktorí kontrolujú iránske jadrové zariadenia, „hrá hru na schovávačku“. Najväčšou hrozbou, akej svet v súčasnosti čelí, je podľa pravicového izraelského politika „spojenie militantného islamu s jadrovými zbraňami“.

Západ podozrieva Irán, že sa snaží vyvinúť atómovú zbraň. To však iránski predstavitelia popierajú a tvrdia, že iránsky jadrový program slúži na mierové účely. Podľa súčasných plánov chce Irán a šesť mocností tento mesiac uzavrieť rámcovú dohodu ohľadom iránskeho jadrového programu. Teherán by tak za určité ústupky mohol dosiahnuť zrušenie medzinárodných sankcií. Konečná zmluva by potom mala byť hotová do júla.

„Je to zlá zmluva, veľmi zlá zmluva. Myslím, že lepšie by bolo byť bez nej,“ tvrdí Netanjahu. Podľa neho predstavuje iránsky režim hrozbu nielen pre Izrael, ale aj pre mier v celom svete. Teherán „vždy bude nepriateľom Ameriky, to, že bojuje proti (radikálnemu) Islamskému štátu, z neho priateľa nerobí“. „Poraziť Islamský štát, ale dopustiť, aby Irán získal jadrové zbrane, to by bolo ako vyhrať bitku, ale prehrať vojnu,“ povedal tiež Netanjahu. Na niektoré jeho výroky reagovali americkí zákonodarcovia potleskom postojačky.

Netanjahua len krátko pred parlamentnými voľbami v Izraeli pozval do amerického Kongresu republikánsky šéf Snemovne reprezentantov John Boehner, bez toho aby to vopred konzultoval s americkým prezidentom Barackom Obamom, ktorý je zástancom dohody s Iránom. Biely dom absenciu konzultácie kritizoval ako porušenie protokolu. Blížiacimi sa voľbami Obama vysvetlil, prečo sa s Netanjahuom počas jeho terajšej návštevy Spojených štátov nezíde.

Na protest proti pozvaniu Netanjahua si ho neprišlo vypočuť niekoľko desiatok demokratických zákonodarcov, čo je vzhľadom k tradične úzkym vzťahom medzi Spojenými štátmi a Izraelom nezvyčajná vec, poznamenala agentúra AP. Biely dom dal svoju nevôľu najavo aj tým, že viceprezidenta Joa Bidena, ktorý je z titulu svojej funkcie aj predsedom Senátu, poslal na zahraničnú cestu.

Politické napätie, ktoré vo vzťahoch oboch krajín v súčasnosti panuje, sa snažil Netanjahu mierniť. Povedal, že je americkému prezidentovi vďačný za verejnú aj súkromnú podporu Izraela. „Je mi ľúto, že niektorí sa pozerajú na moje vystúpenie tu ako na politický krok, ale viem, že bez ohľadu na to, z akej strany ste, stojíte pri Izraeli,“ uviedol Netanjahu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Benjamin Netanjahu #iránsky jadrový program #Kongres USA