V estónskych voľbách zavážil strach z Moskvy

Obavy z veľkého suseda zamiešali volebnými výsledkami v najmenšej pobaltskej republike. Favorizovanú Centristickú stranu tallinnského starostu Edgara Savisaara, ktorý bol posledným premiérom sovietskeho a prvým postsovietskeho Estónska, odsunuli na druhé miesto.

03.03.2015 08:45
voľby, parlamentné voľby, voliči, urna,... Foto: ,
Voľby v Estónsku.
debata (21)

Aj keby však centristi neprišli v nedeľňajších voľbách o svoje najvyššie preferencie, na tom, že zostanú v opozícii, by sa nič nezmenilo. V Estónsku totiž majú nálepku proruskej strany, s ktorou nik nechce ísť do koalície.

Víťazom volieb sa stala vládna Reformná strana najmladšieho európskeho premiéra, iba 35-ročného Taaviho Rõivasa. Získala bezmála 28 percent hlasov, o tri percentá viac ako centristi. Sociálni demokrati, doterajší spojenci reformistov, si výrazne pohoršili a vládny tandem tak na vytvorenie väčšinového kabinetu bude potrebovať tretieho koaličného partnera. Na otázku, či sa ním môžu stať centristi, Rõivas rezolútne pokrútil hlavou: „Rozhodne nie!“

Po ruskej intervencii na Ukrajine a anexii Krymu sa bezpečnosť Estónska stala hlavnou témou kampane. Hoci Estónsko je členom NATO, mnohí z jeho 1,3 milióna obyvateľov sa obávajú, že Moskva sa môže pokúsiť zvýšiť svoj vplyv v ich krajine, kde štvrtinu populácie tvoria etnickí Rusi. „Existencia ruskojazyčného obyvateľstva môže (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi poslúžiť ako zámienka, ak by chcel proti Estónsku niečo bezohľadné či agresívne podniknúť," povedal šéf sociálnych demokratov, doterajší minister obrany Sven Mikser. "To však neznamená, že tí ľudia, ktorí tu žijú, nie sú lojálni alebo predstavujú bezpečnostné riziko,“ dodal na adresu asi 330-tisíc estónskych Rusov, z ktorých viac ako 80-tisíc nemôže voliť, lebo dodnes nemajú estónske občianstvo. Odmietli či nedokázali totiž splniť náročné kritériá na jeho udelenie vrátane zloženia skúšky zo štátneho jazyka.

Obranná politika je jednou z mála oblastí, na ktorú väčšina estónskych politických strán má zhodný názor. Takmer každá z nich podporuje zvyšovanie zbrojných výdavkov a čo najsilnejšiu prítomnosť síl NATO v Estónsku. „Chceme vytvoriť vládu s hlavným cieľom zabezpečiť blaho Estónska. Otázka obrany a bezpečnosti bude problémom číslo jeden,“ vyhlásil premiér Rõivas.

Centristi, ktorých podporuje 70 percent estónskych Rusov, presadzujú iné priority. Podľa strany, ktorá uzavrela dohodu o spolupráci s Putinovým Jednotným Ruskom, sa treba usilovať o zlepšenie vzťahov s Moskvou. Savisaar sa v poslednej predvolebnej televíznej debate vyhol výzve premiéra Rõivasa, aby verejne odsúdil agresiu Ruska na Ukrajine. Namiesto toho poznamenal: „Nijakú veľkú vojnu! Treba podporovať európskych premiérov a prezidentov.“ Keď vzápätí dostal od novinára denníka Delfi rovnakú otázku týkajúcu sa odsúdenia ruskej agresie, podráždene zareagoval: „Počujte, konečne prestaňte! Spravil som to už dvadsaťpäťkrát.“

Vodca najsilnejšej opozičnej strany estónskych politikov vyzval, aby prestali ostrachizovať tých, ktorí si s nimi v niečom dovolia polemizovať. Savisaar pritom použil príklad zavraždeného bývalého ruského vicepremiéra Borisa Nemcova, s ktorým v časoch, keď bol estónskym premiérom, spolupracoval. „V istom zmysle som dnes ako estónsky Nemcov, stojím na čele opozície a čelím rovnakým útokom, akým bol vystavený on,“ cituje Savisaara denník Postimees. „V Estónsku sa používajú podobné politické technológie ako v Rusku. Kým ruská štátna moc označuje svojich protivníkov za agentov USA, v Estónsku dávajú opozícii nálepku agentov Kremľa,“ posťažoval sa politik, ktorý v nedeľných voľbách získal najviac preferenčných hlasov.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #výsledky volieb