Chce zomrieť, štát nedovolí

Keď mala Valentina Maureirová 6 rokov, lekári jej zistili cystickú fibrózu. Je to nevyliečiteľné ochorenie, ktoré zasahuje pľúca a ďalšie orgány, pričom pacienti trpia aj kŕčmi a bolesťami. (Na Slovensku sa ročne narodí 15 až 20 takto postihnutých detí.) Pre dievča z Chile sa utrpenie časom stalo také neznesiteľné, že túži zomrieť.

03.03.2015 09:00
Valentina Maureirová, Čile, Chile, eutanázia,... Foto:
Ťažko chorá 14-ročná Valentina Maureirová poprosila o stretnutie s čilskou prezidentkou, aby jej pomohla zariadiť eutanáziu. Michelle Bacheletová ju navštívila v nemocnici, ale upozornila, že zákon zakazuje takzvanú milosrdnú smrť. Tínedžerka sa na fotke s prezidentkou síce usmieva, no ochorenie ju unavilo žiť.
debata (1)

Maureirová, ktorá má teraz 14 rokov, nahrala video a umiestnila ho na internet. Žiada o eutanáziu. Poprosila o stretnutie prezidentku Michelle Bacheletovú, aby jej pomohla zariadiť takzvanú milosrdnú smrť. „Som unavená zo života s mojou chorobou. Žiadam prezidentku, aby súhlasila s injekciou, čo ma navždy uspí,“ zdôraznila. Dievča zároveň poukázalo na tragický osud staršieho brata: „Šesťročný zomrel na rovnaké ochorenie, takže viem, čo sa stane aj mne.“

Rodičia sú, samozrejme, zúfalí, veď už ich druhé dieťa sa približuje k smrti. „Keď mi dcéra prvý raz povedala, že si želá smrť, preplakal som celú noc. Musím však rešpektovať jej rozhodnutie, pretože trpí,“ zdôveril sa jej otec Fredy Maureira. „Podstúpila už päť operácií. Vytrpela si veľa. Lekári sľubovali, že sa jej stav zlepší, ale smerovalo to k horšiemu,“ dodal.

Eutanázia je v Čile zakázaná. Dievča si zrejme sľubovalo, že obmäkčí prezidentku, lenže Bacheletová nemôže ísť proti platným zákonom. „Treba jasne povedať, že legislatíva nepovoľuje eutanáziu,“ pripomenul jej hovorca Alvaro Elizaldo pred návštevou malej pacientky v nemocnici.

Bacheletová mohla Maureirovej iba sľúbiť, že ministerstvo zdravotníctva jej zaplatí psychologickú pomoc a čo najlepšiu lekársku starostlivosť. Mimochodom, prezidentka zrejme prišla na návštevu do nemocnice nielen preto, že video Maureirovej vyvolala veľký záujem verejnosti. Pôvodným povolaním je totiž detská lekárka, takže sama sa najlepšie dokáže vžiť do duše nevyliečiteľne chorých malých pacientov.

Dievča leží v nemocnici v hlavnom meste Santiagu. Lekári jej dávajú ešte približne tri roky života.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čile #eutanázia #cystická fibróza