Nemcova nezabili profesionáli, usudzuje polícia

Ruská polícia v pondelok ďalej tápala pri pátraní po vrahoch opozičného politika Borisa Nemcova. Niekdajší vicepremiér a neskorší ostrý kritik Kremľa sa v noci na sobotu stal obeťou atentátu na jednom z mostov v centre Moskvy. Vyšetrovanie sa zatiaľ sústredilo na výsluch Nemcovovej priateľky, ktorá bola jediným priamym svedkom streľby.

03.03.2015 10:00
Rusko, Boris Nemcov, pohreb, rakva, Moskva, Foto: ,
Rakva s telom Borisa Nemcova vystavená v centre Moskvy, kde si ľudia môžu uctiť jeho pamiatku.
debata (54)

V Moskve medzitým pokračovali prípravy na utorkový pohreb. Nemcovov druh z opozície Alexej Navaľnyj medzi smútočnými hosťami nebude, lebo súd v pondelok zamietol jeho žiadosť o prerušenie dvojtýždenného trestu väzenia.

Polícia zatiaľ neurčila hlavnú verziu vyšetrovania a otvorenou otázkou zostáva mimo iného motív. Podľa denníka Kommersant sa však policajti zhodujú v názore, že vrahovia neboli profesionáli, pretože použili starú pištoľ sovietskej výroby, náboje do nej pochádzali z rôznych zdrojov. Páchatelia navyše nechali nažive korunného svedka, Nemcovovu ukrajinskú priateľku Hannu Duryckú. Nemcov a Durycká tvorili pár tri roky. Z Kyjeva, kde žije, za svojím partnerom prichádzala do Moskvy aspoň raz do mesiaca. V piatok za ním prietela posledný raz.

Takmer osemhodinový výsluch Duryckej policajtom príliš nepomohol, pretože Ukrajinka bola v šoku. Nedokázala ani určiť značku auta, v ktorom vrah utiekol. „Neviem, kto to mohol urobiť,“ povedala pre televíziu Dožď. Vylúčila pritom možnosť, o ktorej špekulujú ruské bulvárne médiá, že by išlo o pomstu žiarlivého soka v láske. „Nič také nebolo,“ zdôraznila.

Dvadsaťtriročná ukrajinská modelka nesmie údajne z bezpečnostných dôvodov opustiť Moskvu, hoci sa usiluje o návrat domov do Kyjeva. Pre svoj zlý psychický stav odmietla test na detektore lži a z rovnakého dôvodu sa zrejme nezúčastní na utorkovom pohrebe svojho partnera.

Na smútočnom obrade sa nezúčastní ani Navaľnyj, hoci jeho advokáti žiadali súd o prerušenie disidentovho trestu. Navaľnému súd minulý mesiac vymeral dva týždne väzenia za údajné narušenie verejného poriadku, ktorého sa vraj dopustil rozdávaním letákov v moskovskom metre. Z väzenia má vyjsť tento piatok. Súd rozhodol, že Navaľného na Nemcovov pohreb nepustia, pretože nie sú v príbuzenskom zväzku.

Partnerka Borisa Nemcova Hanna Durycká. Foto: SITA/AP, Daria Buznikova
Rusko, Boris Nemcov, Hanna Durycká Partnerka Borisa Nemcova Hanna Durycká.

Na pohreb nepríde ani blízky Nemcovov druh a spolupracovník Garri Kasparov, ktorý sa teraz zdržiava vo Francúzsku. Podľa denníka Le Figaro sa Kasparov obáva o svoju bezpečnosť. Bývalý šachový veľmajster, ktorý je považovaný za jedného z najtvrdších kritikov kremeľského vedenie, opustil Rusko predvlani v lete z obavy pred zatknutím. S Nemcovom a jeho hnutím Solidarita úzko spolupracoval.

Podľa denníka Kommersant sa Nemcovova vražda v mnohom podobá smrti opozičnej novinárky Anny Politkovskej, ktorú nájomný vrah zabil v Moskve v októbri 2006. Nemcova zrejme, rovnako ako Politkovskú, systematicky sledovali neznáme osoby, ktoré dlho hľadali vhodné miesto na vraždu. V prípade piatkového útoku možno bolo podmienkou, aby Nemcov, nekompromisný kritik prezidenta Vladimira Putina, zomrel v bezprostrednej blízkosti Kremľa. Politkovská bola zabitá v deň Putinových narodenín.

Polícia podľa Kommersantu preveruje aj „ukrajinskú stopu“. Nemcov sa dôrazne staval proti ruskej účasti v bojoch na Ukrajine, zbieral o nej dôkazy a ohlásil, že ich čoskoro zverejní v špeciálnej správe. Podľa vyšetrovateľov ho zavraždiť mohli ľudia, ktorí sa do Ruska vrátili z donbaského frontu.

Ďalšou možnosťou je podiel ruských pravicových radikálov, k tejto verzii sa však údajne policajti príliš neprikláňajú. Nemcov nebol na zozname vyhliadnutých obetí neonacistickej Bojovej organizácie ruských nacionalistov, ktorá je jednou z hlavných úderných síl ruskej krajnej pravice. Politik, ktorý bol na vrchole svojho vplyvu v predminulom desaťročí, nebol už údajne pre ruských neonacistov zaujímavý.

Napriek tomu vyšetrovanie Nemcovovej vraždy vedie odborník na ruskú ultrapravicovú scénu Igor Krasnov, upozorňuje Kommersant. Krasnov riadil pátranie po páchateľoch a pôvodcoch atentátu na bývalého ruského vicepremiéra Anatolija Čubajsa v roku 2005 aj po vrahoch advokáta Stanislava Markelova a novinárky Anastasie Baburovovej v roku 2009.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #pohreb #Boris Nemcov #Alexej Navaľnyj