Začal sa súd s Carnajevom. Vraj veril, že je v svätej vojne s USA

Džochar Carnajev, ktorý podľa obžaloby so svojim bratom Tamerlanom vykonal v apríli 2013 bombový útok na bostonský maratón, veril, že je vojakom svätej vojny proti Američanom. V úvodnej reči pozorne sledovaného procesu to v stredu vyhlásila prokuratúra, ktorá žiada trest smrti.

04.03.2015 07:21 , aktualizované: 19:22
Džochar Carnajev, Bostonský maratón, terorista,... Foto: ,
Džochar Carnajev na súde.
debata (1)

Obhajoba vzápätí Džocharov podiel na útoku pripustila, chce však vyneseniu absolútneho trestu zabrániť. Očakáva sa, že proces potrvá tri až štyri mesiace. Tamerlan krátko po čine zahynul pri policajnom zásahu.

„Obžalovaný tam nebol preto, aby sledoval preteky. Mal cez rameno batoh a vnútri neho bola podomácky zostrojená bomba. Bol to typ bomby, ktorý majú v obľube teroristi, lebo je navrhnutá tak, aby na kusy roztrhala ľudské telá a vyvolala krvavé divadlo,“ vyhlásil za obžalobu William Weinreb.

Pri útoku zahynuli traja ľudia a ďalších viac ako 260 utrpelo zranenia. „Predstieral, že je divákom, ale vo svojom srdci pripravoval vraždu,“ dodal Weinreb.

„Spochybňuje len máločo. Bol to on,“ povedala o Džocharovom podiele jeho obhajkyňa Judy Clarkeová. Tá v úvodnej reči vyhlásila, že „pomýlené činy“ vykonal Džochar spolu so svojím starším bratom Tamerlanom. Taktiež dodala, že Tamerlan prešiel „seberadikali­záciou“ a jeho mladší brat ho nasledoval.

Spochybňovanie Džocharovej viny na atentáte ako takom sa neočakávalo, pretože sa má za to, že prokuratúra predloží pádne dôkazy vrátane záznamov z bezpečnostných kamier, ktoré jeho podiel bez akýchkoľvek pochybností potvrdia. Obhajoba sa ale chce zamerať na to, aby zabránila vyneseniu trestu smrti.

Džochar je obžalovaný z celkom 30 činov, pritom 17 z nich v prípade uznania viny postačuje na vynesenie trestu smrti. Obhajoba dala vopred najavo, že chce poukázať na to, Džochar bol bratom silne ovplyvnený a možno aj zastrašovaný. Naopak, obžaloba je presvedčená, že Džochara, rovnako ako Tamerlana, viedlo k útoku radikálne zmýšľanie.

Sudca George O'Toole na úvod procesu upozornil obhajobu, aby otázky vzťahu medzi bratmi a miery Tamerlanovho vplyvu na Džochara ponechala až na ďalšiu možnú fázu súdu, keď sa bude rozhodovať o treste. O'Toole však uznal, že určité časti rodinných vzťahov bude potrebné predstaviť už teraz.

Proces chceli pre emócie presunúť do iného štátu

Začiatok procesu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Na úvodnej časti sa priamo v súdnej sieni zúčastnili aj niektorí pozostalí po obetiach bombového útoku a osoby, ktoré atentát prežili.

Proces s Carnajevem sa formálne začal začiatkom januára výberom poroty. Tvorí ju dvanásť členov a šiestich náhradníkov. Úlohou poroty bude určiť, či Džochar za činom skutočne stál. Ak túto vinu porotcovia uznajú, bude nasledovať fáza procesu rozhodujúca o treste. Porota bude mať na výber doživotné väzenie, alebo trest smrti.

Výber poroty bol zdĺhavý a ťahal sa takmer dva mesiace. Počas výberu poroty sa Carnajevovi právnici opakovane snažili dosiahnuť presunutie procesu do iného štátu, pretože podľa nich nie je možné nájsť férovú a nestrannú porotu v Massachusetts pre emocionálny dopad, ktorý tu útoky zanechali.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Džochar Carnajev #Bostonský maratón #USA #súdny proces #boston