Výbuch metánu v donskej bani má vraj 33 obetí

Tridsaťtri baníkov prišlo podľa posledných informácií o život v uhoľnej bani v Donecku na východe Ukrajiny, kde v stredu zrejme explodoval nahromadený metán. Nešťastie sa stalo na území ovládanom proruskými separatistami a podľa úradov sa tam v čase havárie nebojovalo.

04.03.2015 09:07 , aktualizované: 21:20
Ukrajina, banské nešťastia Foto: ,
Baníci pomáhajú záchranárom s hľadaním svojich kolegov, ktorých zavalil výbuch plynu.
debata (20)

V čase nešťastia v bani pracovalo vyše 200 ľudí, väčšinu z nich sa ale podľa médií podarilo zachrániť.

Šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman v Kyjeve predtým oznámil, že pri explózii zahynulo 32 ľudí, neskôr ale svoje oznámenie odvolal. Informácie o rozsahu nešťastia sa rozchádzajú, šachta sa nachádza v tesnej blízkosti bojovej línie. Poslanci si pamiatku obetí uctili minútou ticha.

Výbuch ako zámienka na nezhody

Banské nešťastie sa medzitým stalo ďalším dôvodom na spory medzi Kyjevom a proruskými radikálmi. Premiér Arsenij Jaceňuk na schôdzi vlády oznámil, že úrady vyslali na pomoc zavaleným baníkom šesťdesiatku záchranárov, povstalci ich ale vraj na miesto nešťastia nepustili.

Do areálu bane prichádzajú príbuzní zavalených... Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
Ukrajina, banské nešťastie Do areálu bane prichádzajú príbuzní zavalených baníkov, ktorí nemajú o svojich blízkych žiadne informácie.

Na spoluprácu s ukrajinskými úradmi potom vzbúrencov dôrazne vyzval prezident Petro Porošenko.

Záchranársky štáb povstalcov oznámil, že návrhy Kyjeva prejednáva. Vodca doneckých vzbúrencov Denis Pušilin ruskej agentúre TASS povedal, že Kyjev žiadnu pomoc doneckým záchranárom neponúkol. Podľa Pušilina boli zranení prevezení do nemocnice. „Lieky, ktoré sme dostali v rámci humanitárnej pomoci, úplne pokryli potreby,“ povedal Pušilin.

Šachta Alexandr Zasjaďko, kde k výbuchu došlo, patrí k najväčším na východe Ukrajiny. Baňu, ktorá leží na severnom okraji Donecka, otvorili koncom 50. rokov minulého storočia. V minulých rokoch ju zasiahlo niekoľko veľkých havárií, pri ktorých za posledných 15 rokov prišlo o život celkom vyše 240 ľudí. Najväčšia z nich sa stala v novembri 2007, keď pri sérii explózií zahynulo 101 baníkov.

Ukrajinské bane sú podľa expertov podfinancované a nedostatočne zabezpečené. Na Donbase boje vyradili niekoľko z nich, časť z nich poškodila paľba, ďalšiu časť zase zatopilo. Baňa Alexandr Zasjaďko leží len niekoľko kilometrov od doneckého letiska, ktoré bolo v minulých mesiacoch miestom mimoriadne tvrdých bojov medzi povstalcami a ukrajinskou armádou.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #banské nešťastie #Donecko