Slovinci schválili homosexuálne sobáše. Zákon im povoľuje aj adopcie

Slovinsko spravilo krok, pre ktorý si ho vo svete budú so Slovenskom menej pliesť. Krajina, ktorá má takmer zhodný názov, vlajku, zemepisné danosti i históriu, ako naša, sa rázne odlíšila v prístupe k právam sexuálnych menšín.

04.03.2015 10:48 , aktualizované: 05.03.2015 08:21
homosexuáli, sobáš Foto: ,
Slovinsko sa zaradilo medzi krajiny, v ktorých sa homosexuálne páry môžu sobášiť a adoptovať si deti. Na snímke čerstvo zosobášený pár z Alabamy v USA.
debata (43)

Ako prvá z postkomunis­tických krajín povolila sobáše gejov a lesieb. Dala im tie isté práva ako heterosexuálnym manželom vrátane možnosti osvojiť si deti.

Ľavicové strany v Ľubľane presadili novú právnu úpravu v utorok večer. Po šesťhodinovej rozprave, počas ktorej pred parlamentom demonštrovalo asi dvetisíc odporcov, bol výsledok jednoznačný: 51 hlasov za, 28 proti. Za manželstvo sa tak bude považovať zväzok dvoch osôb bez ohľadu na ich pohlavie.

Slovinsko sa stalo 21. štátom sveta, 11. v Európskej únii a prvým z jej nových členských krajín, ktorý umožní sobáše párom rovnakého pohlavia.

„Je to krok vpred smerom k skutočne tolerantnej a inkluzívnej spoločnosti Týmto krokom dnes Slovinsko vstupuje do 21. storočia,“ vyhlásil iniciátor novely Matej Vatovec z opozičnej Zjednotenej ľavice. Návrh sa tešil jasnej podpore stredoľavicovej koalície premiéra Mira Cerara.

Šéfka poslaneckého klubu Cerarovej strany Simona Kustecová Lipicerová zdôraznila, že vo vyspelej civilizácii musí byť inakosť chápaná ako dar, ako neoddeliteľná súčasť bohatstva spoločnosti, a nie ako semeno sváru. „Tak ako neprikazujeme kto, kedy a za akých podmienok smie mať krátke vlasy, dlhé nohy, svetlú či tmavšiu pleť, rovnako v prípade konsenzuálneho vzťahu nemáme právo obmedzovať či zakazovať, koho možno milovať, či ženu alebo muža. Akým právom by sme mali zasahovať do osobnej slobody druhého človeka?“ vysvetlila postoj vládnej strany.

Prijatie novely privítala aj ministerka pre rodinu Anja Kopačová Mraková. „Medzi nami žijú páry rovnakého pohlavia, to je realita. Tým, že im priznávame práva, nikto nič nestráca,“ zdôraznila.

Proti legalizácii manželstiev gejov a lesieb hlasovala pravica – kresťanskodemo­kratické Nové Slovinsko a konzervatívna Slovinská demokratická strana niekdajšieho predsedu vlády Janeza Janšu. Expremiér obvinil ľavicu, že zákon prijala svojským „blitzkriegom“, v skrátenom legislatívnom konaní, bez dostatočnej rozpravy, akú si vyžaduje rozhodovanie v takej celospoločensky závažnej otázke, ako je rodina.

V čase, keď bol Janša pri moci, Slovinsko v roku 2007 prijalo zákon umožňujúci registrované partnerstvo osôb rovnakého pohlavia, ale bez širších práv pre príslušníkov komunity LGBT. Až vláda sociálneho demokrata Boruta Pahora, ktorý je dnes prezidentom republiky, prijala zákon podobný súčasnému riešeniu. Ten tiež umožňoval adopciu, ale len biologického dieťaťa jedného z členov páru druhým, kým terajšia úprava podobné obmedzenie nestanovuje. Aj to však vtedy bolo pre konzervatívnu časť spoločnosti priveľa. V referende sa jej pred troma rokmi podarilo dosiahnuť zrušenie zákona pripúšťajúceho homosexuálne manželstvá.

Občianske združenie Za rodinu a práva detí sa aj teraz chystá odpovedať referendom. Jeho vyhliadky sú však oveľa horšie, ako v roku 2012. Podľa prieskumov až šesťdesiat percent Slovincov s novým zákonom súhlasí. Ústavný súd navyše medzičasom rozhodol, že o otázkach týkajúcich sa ľudských práv sa v plebiscitoch rozhodovať nesmie. Zmenil sa aj zákon o referende. Pri nových pravidlách by 280-tisíc hlasov, ktorými odporcovia pred troma rokmi zablokovali zákon, nestačilo. Potrebovali by dostať k hlasovacím urnám prinajmenšom 340-tisíc z 1,7 milióna všetkých registrovaných voličov.

Slovinsko sa novým zákonom pripojilo k trendu, ktorý prevláda v starých členských krajinách EÚ. Manželstvá homosexuálov sú už legalizované v Belgicku, Dánsku, vo Fínsku, Francúzsku, v Holandsku, Luxembursku, Portugalsku, Španielsku, vo Švédsku a Veľkej Británii (s výnimkou Severného Írska). Ich počet môže vzrásť na 12 už v máji, keď sa referendum chystá v Írsku, kde napriek silnej katolíckej tradícii sa takmer tri štvrtiny občanov v prieskumoch vyslovujú za povolenie manželstiev gejov a lesieb. Ďalšie krajiny umožňujú párom rovnakého pohlavia uzatvárať registrované partnerstvá. Patrí k nim Írsko, Nemecko, Rakúsko, ale aj noví členovia EÚ, ako Česko, Maďarsko, Estónsko či Malta.

Vo východnej Európe sa však prejavuje väčšinou konzervatívny kurz. V Macedónsku predminulý mesiac parlament drvivou väčšinou hlasov odmietol legalizovať homosexuálne manželstvá. Slovensko, a pred ním Maďarsko a Chorvátsko, zase zakotvilo v ústave, že manželstvo je zväzkom muža a ženy. V Chorvátsku si to vynútili občania v referende, sociálnodemokra­tická vláda, ktorá viedla neúspešnú kampaň proti, však ihneď po prehratom referende presadila aspoň zavedenie registrovaného partnerstva pre páry rovnakého pohlavia.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #adopcie #sobáše homosexuálov