Kyjev vypovie zmluvu s Ruskom o 'malom pohraničnom styku'

Ukrajina od 16. marca jednostranne vypovie zmluvu s Ruskom o takzvanom malom pohraničnom styku, ktorý uľahčuje cestovanie obyvateľom pohraničných oblastí. Na schôdzi ukrajinskej vlády to v stredu oznámil jej predseda Arsenij Jaceňuk.

04.03.2015 13:31
Arsenij Jaceňuk Foto:
Ukrajinský premiér Arsenij Petrovyč Jaceňuk.
debata (84)

Štátne hranice bude po tomto dátume možné prekročiť len na platný pas a na medzinárodných hraničných priechodoch, uviedol premiér.

Jaceňuk zvlášť zdôraznil, že prechod hraníc bude možný len v miestach, ktoré kontrolujú ukrajinské úrady. Akýkoľvek pohyb na hraniciach kontrolovaných východoukrajinskými separatistami teda bude z pohľadu Kyjeva nelegálny.

Separatisti majú pod kontrolou mnohokilometrové úseky hraníc s Ruskom v Doneckej a Luhanskej oblasti, vrátane niekoľkých medzinárodných prechodov.

Otázku hraničného režimu premiér označil za záležitosť národnej bezpečnosti. Ukrajina dlhodobo upozorňuje na prenikanie ruských dobrovoľníkov a príslušníkov ruskej armády na východoukrajinský Donbas, kde Moskva podporuje bojové operácie separatistov proti ukrajinskej armáde.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pas #voľný pohyb #Kyjev #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina