Rusko nepustilo Savčenkovú z väzenia na parlamentnú schôdzu

Ruský súd v stredu odmietol sťažnosť advokátov väznenej ukrajinskej letkyne Nadeždy Savčenkovej na rozhodnutie vyšetrovateľov, ktorí jej nedovolili vycestovať na januárovú schôdzu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy do Francúzska.

04.03.2015 16:10
Nadežda Savčenková, Rusko, väzenie, pilotka,... Foto: ,
Nadežda Savčenková
debata (35)

Savčenková, ktorá je poslankyňou ukrajinského parlamentu, bola v Rusku obvinená z podielu na smrti dvoch ruských novinárov na povstaleckom území ukrajinského Donbasu.

Advokát Savčenkovej Mark Fejgin novinárom povedal, že žiadal o povolenie účasti Savčenkovej na schôdzi Parlamentného zhromaždenia v súlade so štatútom Rady Európy, ktorý Rusko podpísalo.

Savčenková bola oficiálne vymenovaná za delegátku parlamentnej schôdze, a podľa platných pravidiel sa tak na ňu vzťahuje imunita obdobná diplomatickej.

Ruský súd ale advokátovej sťažnosti nevyhovel a dôvody zamietnutia neoznámil. Podľa Fejgina súd ani nepožiadal ruské ministerstvo zahraničia, aby imunitu Savčenkové kontroloval. Ďalšia schôdza Parlamentného zhromaždenia sa uskutoční budúci mesiac a ukrajinská letkyňa bude o prepustenie z väzby znovu usilovať, povedal Fejgin.

Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková v ruskom... Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Nadežda Savčenková, Rusko, väzenie, pilotka, hladovka Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková v ruskom väzení.

Savčenková je v ruskom väzení od vlaňajšieho júna, keď ju zadržali na ruskej strane hraníc s Ukrajinou. Ešte ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu v Donbase vraj úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na neozbrojených ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Následne podľa Moskvy prešla hranice ako utečenkyňa s falošnými dokladmi.

Ukrajinská väzenkyňa akékoľvek previnenie odmieta a tvrdí, že bola do Ruska zavlečená násilím.

Savčenková od polovice decembra drží hladovku, výživu jej zabezpečujú len tekutiny a glukóza. Podľa lekárov je jej stav zatiaľ uspokojivý, hladovanie ale čoskoro môže spôsobiť nevratné poškodenie jej organizmu.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Nadežda Savčenková