Americko-iránske rokovania o jadre priniesli čiastočný pokrok

Ministri zahraničia Spojených štátov a Iránu John Kerry a Mohammad Džavád Zaríf v stredu uzavreli trojdňové kolo rokovaní o iránskom jadrovom programe a dohodli sa, že rokovania budú pokračovať 15. marca.

04.03.2015 16:42 , aktualizované: 18:15
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata (14)

Obaja ministri sa po rozhovoroch vo švajčiarskom Montreux zhodli, že sa dosiahol pokrok, mnoho nevyriešených otázok ale ešte zostáva, uviedla agentúra Reuters.

Kerry a Zaríf spolu od pondelka hovorili dohromady viac ako desať hodín v snahe dosiahnuť ešte tento mesiac rámcovú dohodu. Budúce stretnutie sa má uskutočniť 15. marca, potvrdil americký minister.

Kerry ďalej podčiarkol, že dohoda s Iránom musí byť schopná získať podporu medzinárodného spoločenstva. „Cieľom nie je dospieť k hociakej dohode, ale dospieť k dobrej dohode, schopnej prejsť skúškou“ ​​medzinárodného spoločenstva, vyhlásil šéf americkej diplomacie.

Kerry ďalej mieri do saudskoarabskej metropoly Rijád a v sobotu sa podľa diplomatických zdrojov zíde so svojimi náprotivkami z Francúzska, Nemecka a Británie.

Takisto Zaríf v stredu vyhlásil, že v rokovaniach s Kerrym sa dosiahol pokrok, ale „ešte treba veľa práce“.

Kerry zdôraznil, že sa nenechá od rozhovorov odradiť vonkajšími faktormi ani politikou. Taktiež podotkol, že „nikto doteraz nepredložil životaschopnejšiu alternatívu, ako Iránu skutočne zabrániť, aby získal jadrovú zbraň“. Akákoľvek dohoda podľa neho bude zahŕňať požiadavku prístupu k iránskym jadrovým zariadeniam a overovacie opatrenia.

S Iránom popri USA rokuje aj ďalších päť veľmocí a snažia sa ho prinútiť k ústupkom, ktoré by mohli Teheránu priniesť zrušenie sankcií. Konkrétne Washington sa usiluje o to, aby Irán svoj program dočasne zastavil a umožnil kontrolu. Prezident Barack Obama navrhoval desaťročné zmrazenie jadrového programu, čo Irán odmietol.

Spojené štáty v stredu takisto Irán vyzvali na zintenzívnenie spolupráce s Medzinárodnou agentúrou pre jadrovú energiu (MAAE), aby tak rozptýlil obavy, že jeho jadrový program má aj vojenský rozmer.

Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Rusko, Čína a Nemecko s Iránom v roku 2013 po rokoch márneho snaženia vyjednali dočasnú dohodu. Teraz ide o to, aby na ňu nadviazal stály dohovor, ktorého rámec má byť známy do konca marca.

Obamovi sa nepáči politika Izraela voči Iránu, skritizoval prejav Netanjahua

Americký prezident Barack Obama reagoval ostro na prejav izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, v ktorom kritizoval jeho politiku smerom k Iránu.

V prejave ku Kongresu Netanjahu varoval, že v súčasnosti prerokúvaná dohoda o iránskom jadrovom programe by mohla skôr „vydláždiť cestu pre bombu“, ako ju zablokovať. Obama však povedal, že izraelský premiér neponúkol žiadnu alternatívu. „Alternatívou, ktorú premiér ponúka, je žiadna dohoda, pričom v tomto prípade Irán okamžite začne pokračovať vo svojom programe,“ povedal Obama. Sankcie samotné sú podľa neho bez ponúknutia alternatívnej cesty nedostačujúce.

Ďalší vplyvní demokrati a Irán Netanjahua rovnako kritizovali. Návšteva izraelského lídra bola od začiatku kontroverzná, pretože ho pozval republikánsky predseda Snemovne reprezentantov bez konzultácie s Bielym domom. Obama oznámil, že sa s Netanjahuom počas jeho návštevy nestretne, keďže sa odohráva príliš blízko k dátumu izraelských volieb. Rokovania o jadrovom programe Teheránu sa blížia k rozhodujúcemu termínu, keďže koncom marca má byť dosiahnutá rámcová politická dohoda.

Počas najočakávanejšieho prejavu zahraničného lídra v americkom Kongrese za posledné roky Netanjahu povedal, že iránsky režim je „rovnako radikálny, ako aj vždy bol“ a je „hrozbou pre celý svet“. Teherán bude podľa neho vždy nepriateľom Ameriky a varoval preto USA pred spoluprácou s krajinou s „hlboko zakoreneným militantným islamom“. Pokiaľ teraz prerokúvanú dohodu Irán akceptuje, mu nezabráni mu to, aby vyrobil jadrové zbrane, ale naopak „vydláždi cestu pre bombu“, tvrdí izraelský líder.

Netanjahu sa sporí s Obamovou administratívou pre rokovania s Iránom o jeho jadrovom programe a chce za každú cenu dosiahnuť zablokovanie možnej dohody s Teheránom. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári 2014, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #prejav #Kongres #Bejamin Netanjahu