Policajta, ​​ktorý vo Fergusone zabil černocha, súd očistil

Americké ministerstvo spravodlivosti očistilo od všetkých podozrení belošského policajta, ktorý vlani v auguste zastrelil vo Fergusone neozbrojeného černošského mladíka. Vyplýva to zo správy o vyšetrovaní incidentu, ktorú v stredu zverejnilo ministerstvo, napísala agentúra Reuters.

04.03.2015 20:14
debata (6)

Zabitie mladíka a neobvinenie policajta pred časom vyvolalo nepokoje vo Fergusone aj v celých Spojených štátoch a prípad rozprúdil debatu o vzťahoch medzi políciou a obyvateľmi v amerických mestách.

Prípadom policajta Darrena Wilsona, ktorý sa kvôli celej kauze rozhodol opustiť rady polície, sa vlani viac ako tri mesiace zaoberala veľká porota. Tá nakoniec v novembri rozhodla, že Wilsona neobvinia zo zabitia černocha Michaela Browna.

Svoje vlastné vyšetrovanie ale spustilo ministerstvo spravodlivosti, ktoré skúmalo, či Wilson neporušil občianske práva.

Ministerská správa uvádza, že neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by vyvrátil Wilsonovu výpoveď o tom, že konal v obave o svoju bezpečnosť. Takisto vraj neexistuje dôkaz, že by Brown v čase streľby mal ruky nad hlavou, ako niektorí kritici policajného zásahu tvrdili.

Wilson pri výsluchu okrem iného uviedol, že Brown ho udrel do tváre a že sa počas následnej potýčky naťahoval po jeho zbraň.

Rozhodnutie ministerstva spravodlivosti o Wilsonovej očistenie prakticky znamená uzavretie prípadu Brownovej smrti.

Brown bol podozrivý, že ukradol cigary z neďalekého obchodu, avšak Wilson v čase incidentu o krádeži nevedel. Incident už v auguste rozpútal vo Fergusone na predmestí St. Louis násilné nepokoje, ktoré neskôr kvôli Wilsonovmu neobvineniu ešte zosilneli.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #nepokoje #policajt #ferguson #St. Louis #černoch