NATO začalo plánované námorné manévre v Čiernom mori

Flotila Severoatlantickej aliancie (NATO) v stredu dorazila do Čierneho mora, aby tam cvičila s vojenskými plavidlami z Bulharska, Rumunska a Turecka. Uviedlo to bruselské sídlo NATO.

04.03.2015 21:34
debata (197)

V oblasti Čierneho mora panuje napätie v dôsledku terajšieho separatistického konfliktu na východnej Ukrajine a minuloročnej anexie ukrajinského Krymu Ruskom.

„NATO pravidelne nasadzuje lode v Čiernom mori z dôvodu námornej prítomnosti aj kvôli cvičeniam. Toto plánované rozmiestnenie vzhľadom na pokračujúcu agresivitu Ruska prináša ďalšie upokojujúce odkazy spojencom v oblasti,“ citovala agentúra Reuters predstaviteľa NATO.

Manévre v Čiernom mori teraz vedie mnohonárodnostná námorná sila rýchlej reakcie NATO riadená americkým admirálom Bradom Williamsonom. Skladá sa z vlajkovej americkej lode, ktorou je krížnik s riadenými strelami Vicksburg, a z piatich ďalších spojeneckých plavidiel.

Cvičenie bude zahŕňať simulované protilietadlové údery a bojové operácie proti ponorkám. Počíta sa tiež so simulovanými útokmi malých plavidiel a cvičením spoločného riadenia základných lodných operácií.

Skupina cvičiacich lodí aliancie zvaná SNMG2 sa podľa NATO vráti koncom mesiaca do Stredozemného mora, kde bude opäť hliadkovať v rámci zabezpečovania námornej bezpečnosti v regióne.

197 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojenské lode #vojenské cvičenia