Južná Kórea: Útočník žiletkou dorezal veľvyslanca USA

Ozbrojený útočník zaútočil na amerického veľvyslanca v Južnej Kórei Marka Lipperta (42) počas cesty na verejnú prednášku. Útočníkom bol 55-ročný Kim Ki-jong a ihneď po incidente ho zadržali. Zranenia veľvyslanca nie sú život ohrozujúce, informoval Biely dom.

05.03.2015 07:20
Mark Lippert Foto: ,
Americký veľvyslanec Mark Lippert sa stal počas verejnej diskusie obeťou útočníka, skončil v nemocnici.
debata (31)

Na záberoch, ktoré sa objavili v juhokórejských médiách, je vidieť, ako si veľvyslanec drží zakrvavenú tvár. Podľa CNN ho útočník napadol žiletkou a zranil ho na pravej časti tváre a na rukách. „Momentálne je v nemocnici, jeho stav je stabilný,“ informovala reportérka CNN priamo zo Soulu. Veľvyslancovi už volal aj prezident Barack Obama a zaželal mu skoré uzdravenie.

Motív útočníka nie je zatiaľ známy, policajti ho vypočúvajú. Juhokórejská televízna stanica YTN TV informovala o tom, že muž počas útoku kričal: „Južná a Severná Kórea sa mali spojiť“. Tieto informácie však nebolo možné nezávisle overiť.

Útočníka (55) ihneď po incidente zadržali. Foto: SITA/AP, Han Jong-chan
Južná Kórea, Mark Lippert, útok Útočníka (55) ihneď po incidente zadržali.

Obe krajiny sa rozdelili po skončení druhej svetovej vojny. Naďalej zostávajú vo vojnovom stave, pretože vzájomný konflikt z rokov 1950 až 1953 sa skončil len prímerím a nie podpisom riadnej mierovej dohody. Vzťahy medzi oboma štátmi sú tak neustále napäté. Soul žiada, aby Pchjongjang ukončil svoj jadrový program, rozhovory o tejto otázke však dlhodobo nemajú žiadne výsledky. Spojené štáty sú veľkým spojencom Južnej Kórey, obe krajiny spolu často organizujú vojenské cvičenia.

Lippert sa stal veľvyslancom v Soule len vlani a v krajine je veľmi populárny. Jeho manželka v Južnej Kórei nedávno porodila a svojmu synovi dali kórejské prostredné meno.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Južná Kórea #veľvyslanec USA