Vražde Borisa Nemcova sa pripisuje veľa motívov

Objasnenie zastrelenia Borisa Nemcova bude zrejme ťažké, čo však nebráni mnohým už teraz nájsť objednávateľa vraždy. Kritici Kremľa ukazujú na režim v Rusku a stúpenci prezidenta Vladimira Putina podozrievajú sily, ktorým sa nepáčia pomery v krajine.

05.03.2015 08:19
Boris Nemcov Foto: ,
Boris Nemcov na archívnej fotografii.
debata (25)

Kým policajní potápači stále prehľadávajú dno rieky v okolí mosta, na ktorom bol zabitý Nemcov, v nádeji, že nájdu vražednú zbraň, mnohí politici sú už presvedčení, prečo z nej zazneli smrtiace výstrely. Po zločine prichádza slovná prestrelka. „Myslím si, že Nemcova zavraždili na príkaz politického vedenia štátu,“ napísal na blogu opozičný predstaviteľ Alexej Navaľnyj. „Mohli ho zabiť ukrajinské tajné služby na objednávku z USA,“ tvrdí podľa novín Izvestia, naopak, vládny poslanec Iľja Kostunov.

Teória o provokácii

Vládnuce kruhy v Moskve zvyknú obviňovať opozíciu, že by rada postupovala podľa vzoru takzvaných farebných revolúcií v blízkych krajinách. V tejto súvislosti jej pripisujú snahu nájsť zámienku na vyvolanie nepokojov. „Vražda Nemcova mohla vyhovovať jedine tým, čo si stanovili za cieľ destabilizáciu, diskreditáciu politického systému štátu,“ uviedla na svojom blogu Valentina Matvijenková, predsedníčka hornej komory parlamentu, ktorá je z vládnej strany Jednotné Rusko.

K teórii o provokácii sa prikláňa aj komunistický poslanec Sergej Obuchov. „Štátna moc nepotrebovala túto vraždu. Vybrali si ho ako rituálnu obeť, ideálne vyhovoval pre túto úlohu,“ povedal pre portál LifeNews, keď poukázal na kruhy, ktoré podľa neho odmietajú súčasné smerovanie Ruska.

O zahraničnej stope sa zmienil Kirill Kabanov, šéf Národného protikorupčného výboru, ktorý pôsobil vo Federálnej službe bezpečnosti (niekdajšia KGB): „Keď sa vyšetruje nájomná vražda, v prvom rade sa zisťuje, komu mohla vyhovovať. Predpokladám, že sa na nej mohli podieľať tajné služby cudzieho štátu,“ podotkol podľa denníka Izvestia.

Putin sa síce vyhýba pomenovaniu pozadia likvidácie Nemcova, ale tiež si všíma zahraničné scenáre, ktoré viedli k zmene režimov. „Narážame na pokusy využiť takzvané farebné technológie,“ poznamenal podľa agentúry RIA Novosti, keď tieto snahy pripísal politickým extrémistom.

Tvrdenia o inom dôvode

Opozícia, naopak, výroky prokremeľských predstaviteľov považuje za nezmysel. Navaľnyj, aktuálne najzvučnejší kritik Putina, sa domnieva, že vraždu zosnovali ruské tajné služby alebo nejaká provládna organizácia.

Ďalší opozičník Andrej Pivovarov zdôraznil, že zastrelený bol pre mnohých nepohodlný: „Zavraždili ho, pretože bol Boris Nemcov. Celý život dokazoval, že existuje čestná politika, že sú princípy, za ktorými sa dá stáť, že sú idey, ktoré sa nepredávajú. Preto sa ho báli,“ vyhlásil podľa portálu Rosbalt.

Jevgenij Urlašov, exstarosta Jaroslavľa, varoval, že nenávisť k politickým oponentom zašla už najďalej: „Opozičných politikov, mysliteľov, spoločenských dejateľov vždy posielali do väzenia, do vyhnanstva. Lenže teraz ich začali strieľať do srdca v srdci Moskvy, oproti Kremľu,“ citoval ho týždenník Argumenty i fakty.

Putin dôrazne odsúdil zastrelenie opozičného politika, poslal aj sústrastný telegram jeho 87-ročnej matke a najnovšie vyzval bezpečnostné zložky, aby nielen zločin vyšetrili, ale aj zastavili politické vraždy, ale spisovateľ a publicista Alexandr Sotnik prezidentovi neverí. Na svojom blogu napísal, že šéf Kremľa sa bojí Nemcova aj po jeho smrti. „Borisa pochovali na úplnom konci cintorína. Cynizmus nemá hranice. Rovnako aj strach z neodvratnej odplaty za spáchané. Putina s komplicmi poháňa jedna vec – žlčovitá nenávisť a želanie zmazať pamiatku Nemcova. Hlavne, aby ľudia zabudli, dokonca ani nechodili k hrobu, lebo je ďaleko.“

Ďalšie špekulácie

Z protichodných, vzájomne sa obviňujúcich vyhlásení sa dá vyčítať, ako sa prehlbuje priepasť medzi tými, čo sú pri moci a odporcami režimu. Jedni vidia objednávateľov vraždy v radoch ľudí, ktorých vinia z príprav krvavých nepokojov v Moskve podľa kyjevského Majdanu a druhí nachádzajú objednávateľov vraždy v Kremli alebo v blízkom okruhu.

Vyšetrovatelia, ktorí zdôrazňujú, že musia preveriť všetky možné verzie, hovoria, že do úvahy prichádza viacero motívov. Podnikateľská činnosť Nemcova, náboženský extrémizmus (po matke bol Žid), regionálna politická súvislosť (bol miestny poslanec v Jaroslavli).

Matka: Potrat? Nie!

Po vražde sa vynorila aj špekulácia o čisto osobnom pozadí. Žiarlivosť? Nejaký ohrdnutý milenec ukrajinskej modelky Hanny Duryckej, s ktorou Nemcov išiel peši z večere v centre Moskvy? K tomu údajný potrat 23-ročnej krásky…

Inna Durycká poprela, že by si jej dcéra dala vziať dieťa, pričom o nej povedala, že s Nemcovom sa priatelila tretí rok. „Je to lož. Špina. Nebola na žiadnom potrate v zahraničí. Do Švajčiarska s ňou chodieval za liečbou. Pomáhal jej. Navštevovala zubára, liečila si aj chrbticu,“ zdôraznila pre stanicu TSN.

Portál LifeNews prepiera meno modelky, keď cituje Zamiru Duguževovú, ktorá o sebe tvrdí, že tiež mala pomer s opozičným politikom. Povedala, že Durycká spáva s bohatými mužmi za peniaze, čo jej vraj potvrdil samotný Nemcov, ktorý podľa jej slov nemal s modelkou seriózny vzťah. Inna sa, naopak, dôrazne postavila za Hannu: „Čo viem, tak to bola veľká čistá láska mojej dcéry, ktorá sa zaľúbila v mladom veku a myslela si, že je to celoživotná láska,“ povedala s tým, že o zištných záujmoch nemôže byť absolútne reč.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vražda #Boris Nemcov