Čína masívne zvyšuje vojenské výdavky, susedné krajiny sú nervózne

Čína pokračuje v dvojcifernom zvyšovaní výdavkov na armádu. Tento rok stúpnu o 10,1 percenta, potvrdil premiér Li Kche-čchiang na úvod výročného zasadnutia parlamentu, na ktorom sa prijímajú zásadné rozhodnutia o smerovaní krajiny.

05.03.2015 10:00
Čína, premiér Foto: ,
Čínsky premiér Li Kche-čchiang počas svojho úvodného prejavu na výročnom zasadnutí parlamentu.
debata (68)

Čínske výdavky na armádu sa tento rok zvýšia na 886,9 miliardy jüanov (vyše 127 miliárd eur).

Už dve desaťročia pokračuje Čína v prakticky neprerušovanom dvojcifernom raste vojenských výdavkov. Viac ako Čína dávajú v súčasnosti na obranu len Spojené štáty. Vlani Čína zvýšila vojenský rozpočet o viac ako 12 percent.

Plánovaný desaťpercentný rast vojenských výdavkov predbieha čínsku spomaľujúcu sa ekonomiku. Tento rok by mal HDP podľa odhadov premiér dosiahnuť sedem percent, čo je o pol percenta menej ako vlani.

Čínski politickí predstavitelia počas výročného... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, parlament Čínski politickí predstavitelia počas výročného zasadnutia parlamentu.

Roky masívnych výdavkov na armádu viedli k jej mohutnému rozvoju, ktorý znepokojuje okolité štáty – predovšetkým preto, že Peking vystupuje čoraz rozhodnejšie v územných sporoch vo Východočínskom a Juhočínskom mori. Krajiny od Indie po Vietnam sa snažia zmenšiť rozdiel medzi svojimi armádami a čínskymi ozbrojenými silami, a to tak prostredníctvom nových nákupov, ako aj cestou vzájomnej spolupráce.

„Musíme posilniť modernú logistiku, posilniť národný obranný výskum a vývoj nových a technologicky vyspelých zbraní a vybavenia. Musíme vyvinúť vedecké a technologické priemyselné odbory spojené s obranou,“ vyhlásil čínsky premiér Li Kche-čchiang. „Vládne štruktúry na všetkých stupňoch sa musia neustále aktívne zaujímať o našu národnú obranu a ozbrojené sily a musia podporovať ich posilňovanie,“ do­dal.

„Musíme vyvíjať zbrane a zlepšiť prípravu vojenského personálu. Jedine potom budeme schopní posilniť našu strategickú bojovú pripravenosť a žiadny nepriateľ si nedovolí nás zastrašovať,“ vyhlásil generálporučík Čung Č'-ming, ktorý je medzi účastníkmi zasadnutia čínskeho parlamentu.

Čínski armádni predstavitelia si dali za úlohu... Foto: Reuters, KIM KYUNG-HOON
Čína, armáda, vojaci Čínski armádni predstavitelia si dali za úlohu aj zlepšiť prípravu vojakov.

Analytici si všímajú predovšetkým to, že ročné vojenské výdavky Číny už nie sú spojené s hospodárskymi výkonmi krajiny. „Ide o politické rozhodnutie prijaté v Pekingu, že vojenské výdavky sú sväté, nedotknuteľné,“ povedal Richard Bitzinger z Ústavu pre obranné a strategické štúdie v Singapure.

Na Taiwane, ktorý Číňania považujú za svoju odtrhnutú provinciu, vyvoláva pokračujúce zvyšovanie vojenských výdavkov obavy predovšetkým u opozície. Tá vo štvrtok označila za znepokojujúcu tú skutočnosť, že Čína rýchlo zvyšuje výdavky na armádu, aj keď „nečelí žiadnej zjavnej hrozbe“.

Peking podrobnosti svojich vojenských výdavkov utajuje. Podľa odborníkov ale nové peniaze pôjdu pravdepodobne na posilnenie námorníctva, na jeho vybavenie protiponorkovými plavidlami a na vývoj lietadlových lodí – zatiaľ má čínska armáda v prevádzke len jednu.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #armáda #zbrojenie #vojenské výdavky