Iránsky duchovný Chameneí je v nemocnici vo vážnom stave

Najvyššieho iránskeho duchovného ajatolláha Alího Chameneího hospitalizovali vo vážnom stave v nemocnici v Teheráne. Ako píše izraelský denník Jerusalem Post, dôvodom je rakovina prostaty, ktorá sa rozšírila do ďalších častí tela.

05.03.2015 14:55
Chamenei Foto:
Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.
debata

Rakovinu Chameímu objavili pred desiatimi rokmi, v septembri minulého roku sa podrobil operácii.

„Rakovina je v štvrtom štádiu, čo znamená, že sa šíri,“ citoval začiatkom týždňa francúzsky denník Le Figaro lekárov, ktorí dávajú najvyššiemu duchovnému najviac dva roky života.

V Iráne sa informácie o zdravotnom stave najvyššieho duchovného nezverejňujú a o vážnosti ochorenia vedia len blízki ľudia a najvyšší predstavitelia krajiny. Na jeho nástupcu je niekoľko kandidátov, najvážnejším je umiernený duchovný ajatolláh Hášimí Šahrúdí, ktorý je blízky k Chameneímu.

Šahrúdí je tiež najväčším kandidátom na uvoľnený post predsedu 86-člennej Rady expertov islamského práva, ktorá volí nového najvyššieho duchovného. Voľby predsedu Rady expertov prebehnú 15. marca.

Ďalším kandidátom, ktorý by mohol nahradiť Chameneího, je ajatolláh Sadík Amolí Laridžáni, brat súčasného predsedu parlamentu Alího Laridžaního.

Hovorí sa aj o bývalom prezidentovi Hášímím Rafsandžáním a do úvahy prichádza aj súčasná hlava štátu Hassan Rúhání, ten má však údajne najmenšie šance.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #rakovina #Irán #Alí Chameneí