V Guinei sa začne posledné testovanie vakcíny proti ebole

V Guinei sa v sobotu začne záverečná fáza testovania vakcíny proti ebole od spoločnosti Merck. Oznámila to vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Ebolou sa hlavne v Afrike nakazilo od konca roka 2013 okolo 22-tisíc ľudí, približne 9-tisíc ich zomrelo.

05.03.2015 18:28
ebola, Afrika, Beatrice Yardolová, pacientka,... Foto: ,
Vyliečená pacientka Beatrice Yardolová.
debata (2)

Teraz sa testujú dve experimentálne vakcíny v Libérii a doterajšie skúšky ukazujú, že pre ľudí nie sú nebezpečné. Proti ebole zatiaľ neexistuje žiadny oficiálne schválený liek ani vakcína. Niekoľko sľubných preparátov je ale vo vývoji.

V prípade vakcín sa od minulej jesene testujú dve látky – jedna je od spoločnosti GlaxoSmithKline a druhú spoločne vyrobili firmy NewLink Genetics a Merck. Tretí preparát, ktorý vyvinula spoločnosť Jansen patriaci pod Johnson&Johnson, je vo fáze prvých testov na ľuďoch.

WHO oznámila, že vakcínu spoločnosti GlaxoSmithKline budú testovať hneď, akonáhle ju dodajú. Tretej fáze testov sa v Guinei podrobí niekoľko tisíc ľudí pod dohľadom WHO, guinejského ministerstva zdravotníctva, organizácie Lekári bez hraníc a nórskeho ústavu verejného zdravia.

Vyliečená pacientka z eboly v spoločnosti... Foto: SITA/AP, Abbas Dulleh
ebola, Afrika, Beatrice Yardolová, pacientka, Libéria Vyliečená pacientka z eboly v spoločnosti čínskych vojenských zdravotníkov.

„Pracovali sme veľmi tvrdo, aby sme sa dostali do tohto štádia. Ak bude vakcína účinná, bude to prvý nástroj prevencie proti vírusu eboly,“ oznámila šéfka WHO Margaret Chanová. Prednostne budú očkovať ľudia, ktorí prišli do styku s ebolou a je u nich väčšie riziko ochorenia.

Epidémia eboly zasiahla predovšetkým tri západoafrické krajiny Libériu, Sierra Leone a Guineu. Kým z Libérie už nie sú hlásené nové prípady nákazy, vo zvyšných dvoch WHO od 1. marca zaznamenala 132 nových prípadov.

V Libérii vo štvrtok prepustili z nemocnice v Monrovii poslednú pacientku po úspešnej liečbe eboly. Je to päťdesiatosemročná učiteľka Beatrice Yardolová, ktorá bola hospitalizovaná 18. februára. Keď vyšla z nemocnice, vyhlásila, že je „najšťastnejším človekom na svete“.

Po prepustení posledného chorého chce krajina začať počítať 42 dní, ktoré rozhodnú, či bude môcť byť Libéria priradená k štátom, ktoré sa s epidémiou vysporiadali. V tomto období nesmie byť podľa noriem WHO zistený žiadny nový pacient.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #testovanie #liek #vakcína #ebola #Libéria