Brit dostal šesť rokov väzenia za pokus odísť za IS do Sýrie

Mladý britský učiteľ bol vo štvrtok v Londýne odsúdený na šesť rokov väzenia za to, že chcel odísť do Sýrie pomáhať bojovníkom Islamského štátu (IS). Jamshedovi Javeedovi pritom cestu do Sýrie pomohla zmariť jeho rodina. To podľa agentúry AP svedčí o snahe niektorých rodičov zabrániť radikalizácii svojich detí, ako ich vyzvali britské úrady.

05.03.2015 20:42
debata (8)

Rodina, ktorú vystrašila premena učiteľa spoločenských vied na údajného bojovného islamistu, v snahe zabrániť jeho odchodu do Sýrie mu zabavila peniaze, mobilný telefón a nakoniec aj pas.

Keď si tridsaťročný Javeed zažiadal nový pas, aby koncom roka 2013 mohol vycestovať a pripojiť sa k IS, zatkla ho polícia na základe protiteroristického zákona.

Ženatý Javeed na súde povedal, že chcel pomáhať sýrskym obyvateľom a nikdy nepodporoval fundamentalistické postoje IS, o ktorých sa neskôr dozvedel.

To ale neobmäkčilo predsedu súdu, ktorý zdôraznil, že muž chcel odísť do Sýrie a pomáhať IS, hoci sa dozvedel, že jeho žena je tehotná. „Zistil som, že ste neplánovali návrat do tejto krajiny, ale radšej ste boli pripravený zomrieť ako (islamský) mučeník,“ vyhlásil sudca.

Britské úrady vyzývajú od vlaňajška rodiny, ktoré sa obávajú odchodu svojich príbuzných a ich zapojenie do radov IS, aby kontaktovali políciu. Tento kontroverzný krok vyvolal v krajine rozpaky, pretože tlačí na rodičov, aby udávali svoje deti. Úrady to zdôvodňujú hlavne tým, že mladí Briti sa na Blízkom východe radikalizujú a po návrate do Británie predstavujú vážnu teroristickú hrozbu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #pas #Sýria #islamista #Islamský štát