Bostonský útočník priznal vinu

Súdny maratón, ktorý potrvá asi štyri mesiace, sa začal nečakaným priznaním. "Spochybňujeme len máločo. Bol to on," povedala o podiele Džochara Carnajeva (21) na bombovom útoku na Bostonský maratón z apríla 2013 jeho obhajkyňa Judy Clarkeová.

05.03.2015 21:04 , aktualizované: 06.03.2015 09:05
Boston, súd, Džochar Carnajev, maratón, svedkovia, Foto: ,
Džochar Carnajev na súde.
debata (3)

Carnajev podľa obžaloby so svojím bratom Tamerlanom veril, že sú vojakmi svätej vojny proti Američanom. V úvodnej reči ostro sledovaného procesu to v stredu vyhlásil prokurátor William Weinreb. Tamerlan zomrel štyri dni po útoku v prestrelke s políciou. Deň nato bol dolapený Džochar, ktorý je tak jediným obžalovaným.

Pred americkým súdom v Bostone vo štvrtok druhý deň vypovedali svedkovia bombového útoku na mestský maratón v apríli 2013, pri ktorom zahynuli traja ľudia a ďalších viac ako 260 utrpelo zranenia.

Carnajevovi hrozí trest smrti.

Jeff Bauman, ktorý pri výbuchoch prišiel o nohy, porote povedal, že tesne pred útokom Tamerlana stretol. „Bol sám. Nesledoval preteky,“ povedal Bauman. Dodal, že sa ich pohľady stretli a že to bolo zvláštne.

Bauman, ktorý neskôr v nemocnici poskytol polícii Tamerlanov opis, sa stal jedným zo symbolov útoku. Svet totiž obleteli fotografie, na ktorých ho záchranári na kolieskovom kresle s odtrhnutými nohami a trčiacimi kosťami odvážajú s miesta explózie.

Marc Fucarile, ktorý prežil útok na Bostonský... Foto: SITA/AP, Michael Dwyer
Boston, súd, Džochar Carnajev, maratón, svedkovia, Marc Fucarile, ktorý prežil útok na Bostonský maratón.

Ďalším svedkom bol Alan Hern, ktorého syn bol vážne zranený. Hern opísal to, ako sa ľudia neúspešne pokúšali oživiť osemročného Martina Richarda, ktorý bol najmladšou obeťou útoku. „Posledná vec, čo som videl, bol Martin Richard na chodníku, kde sa ho dvaja ľudia stále snažili oživiť. Videl som jasne jeho oči a nemyslel som si, že žije,“ povedal Hern, ktorý na maratón prišiel z Kalifornie, aby na pretekoch podporil svoju manželku.

O prvých okamihoch po výbuchu dvoch podomácky vyrobených bômb hovoril policajt Frank Chiola, ktorý stál v blízkosti cieľa. „Všade som videl krv,“ povedal. „Nebolo možné spoznať, kto je živý a kto mŕtvy,“ dodal s tým, že vypukol chaos. Chiola pomáhal s neúspešným oživovaním 29-ročnej Krystle Campbellovej, ktorá je jednou z troch obetí.

Heather Abbottová a Karen Randová, ktoré zažili... Foto: SITA/AP, Michael Dwyer
Boston, súd, Džochar Carnajev, maratón, svedkovia, Heather Abbottová a Karen Randová, ktoré zažili útok na Bostonský maratón.

V stredu na úvod procesu obžaloba vyhlásila, že Džochar veril, že útok vykonal ako vojak svätej vojny proti Američanom. Obhajoba povedala, že Džochar čin skutočne vykonal, chce ale počas procesu poukázať na to, do akej miery bol starším Tamerlanom ovplyvňovaný.

Carnajev si ešte po vznesení obvinení vinu odmietol priznať. Jeho obhajoba však na procese zmenila taktiku. „Nebudeme sa pokúšať vyhnúť otázke viny pri spáchaní pomýlených a strašidelne bezohľadných činov,“ povedala advokátka Clarkeová, ktorá je špecialistka na prípady, keď hrozí trest smrti. Medzi jej klientov patrili napríklad Ted Kaczynski, prezývaný Unabomber, páchateľ série bombových útokov na univerzity a aerolinky, ako aj Jared Loughner, ktorý zastrelil na politickom mítingu šesť ľudí a postrelil kongresmanku Gabriele Giffordsovú. Clarková naznačila, že namiesto nezmyselného popierania viny sa obhajoba sústredí na dokazovanie faktu, že sprisahanie zosnoval Tamerlan Carnajev, ktorý doň vtiahol mladšieho brata.

„Nebudeme tvrdiť, že Tamerlan Carnajev priložil pištoľ k bratovej hlave a prinútil ho zúčastniť sa na teroristickom útoku. Ale predložíme závažné dôkazy toho, akú enormnú moc mal starší brat nad mladším a že 19-ročný osamelý chlapec nebol schopný vzoprieť sa tomuto vplyvu,“ vyhlásila advokátka Clarkeová.

Sudca George O'Toole požiadal obhajobu, aby otázky vzťahu medzi bratmi a miery Tamerlanovho vplyvu na Džochara ponechala až na ďalšiu fázu procesu, keď sa bude rozhodovať o treste. Aj on sám však uznal, že isté aspekty rodinných vzťahov bude potrebné objasniť už skôr, ako zaznejú záverečné reči.

Proces s Carnajevem sa formálne začal začiatkom januára výberom poroty z takmer 1 400 kandidátov. Porotu tvoria dvanásti členovia a šiesti náhradníci. Úlohou poroty bude určiť, či Džochar má čin naozaj na svedomí. Ak túto vinu porotcovia uznajú, bude nasledovať fáza procesu rozhodujúcej o treste. Porota bude mať na výber doživotné väzenie, alebo trest smrti. Predpokladá sa, že proces potrvá niekoľko mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Džochar Carnajev #Bostonský maratón #súd