Snehová búrka uväznila tisícky Američanov, noc strávili v autách

Snehová búrka, ktorá vo štvrtok zasiahla juh a východ Spojených štátov, zasypala niektoré oblasti až 60 centimetrami nového snehu. Tisícky vodičov v Kentucky uviazli takmer na celý deň a noc na zablokovanej ceste a úrady registrovali stovky dopravných nehôd.

06.03.2015 17:15
Kentucky, snehová búrka Foto:
V Kentucky vodiči uviazli v autách aj na viac ako 20 hodín.
debata (13)

Podľa meteorológov má sneženie v najbližších hodinách prestať, niektorým štátom však kvôli odmäku hrozia povodne.

Tisícky vodičov zostali od stredy večera na zablokovanej rýchlostnej ceste I24 v Kentucky dlhé hodiny uväznené v kolónach, z ktorých najdlhšia sa tiahla 40 kilometrov. Niektorí sa nemohli dostať zo zápchy vyše 20 hodín. Toľko museli čakať, kým boli cestári schopní nezvyčajne veľké množstvo snehu z komunikácie vo štvrtok večer odstrániť. Mnohí ľudia strávili mrazivú noc v autách s vypnutými motormi, aby im nedošlo palivo.

Na cestách sa tvorili dlhé kilometre kolón. Foto: SITA/AP, Pat McDonogh
snehová búrka, Kentucky Na cestách sa tvorili dlhé kilometre kolón.

Na niektorých miestach Kentucky napadlo vo štvrtok až 60 centimetrov snehu a guvernér Steve Beshear vyhlásil stav ohrozenia. Silné sneženie zasiahlo aj ďalšie štáty v oblasti od Texasu po Massachusetts a došlo k stovkách dopravných nehôd.

V piatok má snehová búrka už ustať a zamieriť nad Atlantik a situácia v doprave sa pozvoľna zlepšuje. Letiská museli zrušiť 600 letov, čo je v porovnaní som štvrtkom, kedy bolo zrušených 5-tisíc letov, malé číslo. Pre vodičov na jhu a východe krajiny však naďalej platí varovanie pred rizikom spôsobeným snehom a ľadom na cestách.

V niektorých štátoch sa pripravujú teraz na povodne. Očakáva sa totiž oteplenie a veľké množstvo snehu sa začne roztápať.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #snehová búrka #Kentucky