Let MH17 zostrelili ruskí vojaci, tvrdia holandské zdroje

Zostrelenie malajzijského boeingu na východe Ukrajiny v júli minulého roka majú veľmi pravdepodobne na svedomí ruskí vojaci. Konkrétne osoby sú však nezistiteľné a ruské tajné služby ich možno dokonca nechali zlikvidovať. Informovala o tom holandská štátna televízia a rádio (NOS) s odvolaním sa na nemenované zdroje blízke polícií a skupine, ktorá zostrelenie lietadla vyšetruje.

06.03.2015 18:22
lietadlo, Ukrajina, experti Foto: ,
Zahraniční experti preskúmavajú oblasť s pozostatkami zrúteného malajzijského lietadla.
debata (863)

Boeing letu MH17, v ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, zostrelila podľa týchto zdrojov protilietadlová zbraň vystrelená zo systému Buk z územia ovládaného proruskými povstalcami.

„Moje zdroje si myslia, že páchatelia z radov ruských vojakov si dali zmeniť totožnosť alebo ich zabili ruské tajné služby, aby udržali všetko v tajnosti,“ povedal pre britský denník Daily Mail holandský novinár Robert Bas. Nakoniec tak podľa neho práve z tohto dôvodu ani nedôjde k súdnemu procesu.

Zdroje: Ruské tajné služby sa zaujímajú o vyšetrovanie

Zdroje blízke vyšetrovaniu nešťastia sa údajne sťažovali, že ruské tajné služby sa neustále snažia dostať do ich počítačov a nainštalovať spyware do ich telefónov.

Rusko dôrazne a opakovane poprelo, že by v zostrelení lietadla hralo nejakú rolu alebo že by na lietadlo vystrelili proruskí povstalci. Podľa Basa však dôkazy „ukazujú jedným smerom“, aj keď vyšetrovatelia, ktorí preskúmali vyše milión dokumnetov, fotografií a videí, zatiaľ nevylúčili ani iné možnosti.

Ruské médiá zdôrazňovali, že lietadlo zostrelilo ukrajinské vojenské lietadlo, ktoré sa v tej dobe nachádzalo v jeho blízkosti. Uviedli dokonca aj meno pilota. Obviňovali tiež aj západné tajné služby. Ruský denník Komsomolskaja pravda vo štvrtok citovala experta, ktorý tvrdil, že poškodenie trupu lietadla nezodpovedá útoku zo systému Buk. Našlo sa vraj najmenej deväť dier, čo je typické pre raketu vzduch-vzduch, teda vyslanou z lietadla.

863 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #zostrelenie lietadla #MH17