V Rusku zadržali dvoch podozrivých z vraždy Borisa Nemcova

Riaditeľ ruskej tajnej služby Alexander Bortnikov v sobotu oznámil, že v rámci vyšetrovania minulotýždňovej vraždy opozičného politika Borisa Nemcova zadržali dvoch podozrivých páchateľov.

07.03.2015 11:02 , aktualizované: 11:16
Boris Nemcov, vražda Foto: ,
Kvety a portrét Borisa Nemcova na mieste, kde zavraždili tohto ruského opozičného politika.
debata (232)

Bortnikov, šéf Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) ako nástupkyne sovietskej KGB, pre ruské médiá zadržaných identifikoval ako Zaura Dadajeva a Anzora Gubaševa.

Zároveň potvrdil, že o ich zatknutí informoval aj samotného prezidenta Vladimira Putina, ktorý bol častým terčom Nemcovovej kritiky. Jeho usmrtenie však tvrdo odsúdil a v stredu to označil za „hanebnú tragédiu s politickým podtextom“.

Nie je jasné, či sú podozriví priamo z vraždy

Nie je zatiaľ jasné, či FSB dvojicu podozrieva priamo z vraždy politika, ktorého zastrelili pred týždňom, keď so svojou priateľkou kráčal po moste v centre Moskvy neďaleko Kremľa.

Ruská opozícia viní z vraždy súčasné ruské vedenie, vrátane prezidenta Putina. Bývalý ruský vicepremiér a neskôr jeden z opozičných lídrov Nemcov okrem iného pripravoval správu, ktorá mala obsahovať dôkazy o ruskom vojenskom podiele na ukrajinskej kríze. Je vraj tiež možné, že Nemcovova vražda súvisí s jeho aktivitami v Jaroslavli, kde ho zvolili za poslanca tamojšieho snemu a kde odhaľoval machinácia miestneho vedenia.

Ruské vyšetrovacie úrady uviedli aj ďalšie hypotézy – vražda vraj mohla mať za cieľ poškodiť prezidenta Putina, mohla súvisieť s Nemcovovým osobným životom alebo s islamským extrémizmom.

Opozícia: Zomrel kvôli kritike Kremľa

Päťdesiatpäťročného Nemcova minulý piatok večer zastrelili neznámi páchatelia v centre Moskvy, keď kráčal po moste cez rieku Moskva s mladou Ukrajinkou, ktorá vyviazla bez zranení. Opozícia vraždu označuje za pomstu kvôli jeho kritike Kremľa, ako možný motív sa však spomína i pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo jeho podnikateľské aktivity.

V nedeľu sa do ulíc Moskvy vydali desaťtisíce ľudí, aby si pripomenuli pamiatku Nemcova. Účastníci smútočného pochodu mali ruské vlajky, portréty zavraždeného politika i kvetiny. Počas sprievodu ľudia volali heslá ako Rusko bez Putina, kritické heslá boli aj na transparentoch.

V utorok sa konal pohreb, telo Nemcova bolo vystavené od rána v Sacharovom stredisku v centre mesta. Ruské úrady nepustili do krajiny niektorých zahraničných politikov, ktorí sa chceli pohrebu zúčastniť.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #podozriví #Boris Nemcov