Mali: Pri atentáte na klub zomrelo päť ľudí, obeťami sú aj Európania

Pri atentáte na nočný klub v metropole Mali zomrelo v noci na sobotu päť ľudí vrátane dvoch Európanov. K akcii sa zatiaľ nikto neprihlásil, polícia zatkla dve osoby a vypočúva ich.

07.03.2015 14:22
Mali, útok, Bamako Foto: ,
Okolie nočného klubu, v ktorom ozbrojenci spustili streľbu, krátko po čine uzavreli.
debata

Podľa najnovších informácií sú mŕtvi traja občania Mali, jeden Francúz a jeden Belgičan, ktorý pracoval pre misiu EÚ v Mali. Zranených je osem ľudí, z nich sú traja Švajčiari. Francúzsky rozhlas oznámil, že najmenej dvaja zo zranených sú v kritickom stave.

Policajný veliteľ Falaye Kante informoval, že dvaja ozbrojenci vtrhli krátko po polnoci do klubu La Terrasse v hlavnom meste Bamako. klub sa nachádza v štvrti, v ktorej sa zdržiavajú cudzinci. Francúz zomrel na mieste, Belgičan prišiel o život, keď útočníci hodili granát na jeho auto v uličke neďaleko nočného klubu. Pri úteku v aute narazili útočníci na blížiacu sa policajnú hliadku a začali na ňu strieľať. Zabili pri tom jedného policajta. Ďalším mŕtvych je miestny strážca súkromného domu.

Podľa švajčiarskeho serveru 20 minutes sa v Mali momentálne nachádza päť občanov Švajčiarska a tí, ktorí utrpeli zranenia, sa podieľali na odmínovaní a na zabezpečení zbrojných skladov. V trojici zranených je jedna žena.

Hollande útok odsúdil, Mali prisľúbil pomoc

Na atentát okamžite reagoval francúzsky prezident Francois Hollande. Odsúdil ho ako zbabelú akciu a povedal, že sa porozpráva s prezidentom Mali Ibrahimom Boubacarom Keitaom a ponúkne mu pomoc. Francúzsko už sprísnilo stráženie zariadenia, v ktorom sa v Mali nachádzajú jeho občania.

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders odsúdil útok ako „zbabelý teroristický čin“ a jeho francúzsky kolega Laurent Fabius povedal, že je nutné urobiť „všetko pre vypátranie vinníkov“. Francúzsko už začalo s vyšetrovaním, čo je rutinný postup v prípade, že pri útoku kdekoľvek vo svete zomrie jej občan. Francúzske veľvyslanectvo v Mali vyzvalo francúzskych občanov, ktorí sa nachádzajú v Bamaku, aby boli opatrní.

Miesto v okolí baru miestni policajti uzavreli a čoskoro dorazili aj francúzski vojaci. V Mali panuje nepokoj od puču z roku 2012. Islamskí radikáli, ktorí sa hlásia k Al-Kajdá, po ňom začali obsadzovať sever krajiny a keď začali postupovať k Bamaku, poslalo Francúzsko na pomoc miestnej armáde svojich vojakov. Od januára 2013 v Mali intervenujú francúzski vojaci a ich kolegovia z Africkej únie. Vytlačili síce radikálov z miest na severe, ale izolované skupiny sú aktívne ďalej. Situáciu na severe komplikuje boj separatistických Tuaregov, ktorí sa usilujú o autonómiu od 60. rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #streľba #Mali #Bamako