Krvavé útoky v Nigérii: Atentátnici zabili najmenej 58 ľudí

Samovražední atentátnici pri niekoľkých útokoch v Maiduguri na severe Nigérie zabili najmenej 58 ľudí a 139 osôb zranili. Podľa tvrdenia svedkov bolo z miesta počuť tri výbuchy. Jeden z útokov spáchala žena. Akciu pripisujú radikálom zo skupiny Boko Haram.

07.03.2015 20:45
Nigeria Explosion Foto: ,
Ľudia v okolí trhoviska v meste Maiduguri, ktoré sa stalo jedným z terčov samovražedných atentátnikov.
debata (2)

Podľa svedkov krátko predpoludním zaútočila samovražedná atentátnička na rybom trhovisku a zabila 18 ľudí. Asi o hodinu neskôr potom zomrelo 15 ľudí pri poštovom úrade, ktorý je v blízkosti trhoviska.

Informáciu potvrdil zástupca štátu Borno Kaka Shehu. Podľa neho tretí výbuch otriasol preplnenou autobusovou stanicou asi hodinu po poludní. Maiduguri je strediskom Borna, najväčším mestom na severovýchode Nigérie a domovom viac ako milióna ľudí.

„Podľa informácií, ktoré máme z troch miest, na ktorých došlo k útoku, zahynulo 58 ľudí,“ uviedol jeden z miestnych predstaviteľov Clement Adoda. Medzi mŕtvymi sú aj deti.

Boko Haram bojuje hlavne na severovýchode Nigérie, kde sa snaží ustanoviť štát podľa svojho výkladu islamu. Ohrozuje však aj susedné krajiny, ktoré už kvôli tomu začali zostavovať regionálnu jednotku. Má mať vyše 8-tisíc vojakov z Nigeru, Čadu a Kamerunu. Nigéria kvôli zlej bezpečnostnej situácie odložila voľby, ktoré boli pôvodne naplánované na február. Pri násilnostiach, za ktorými je Boko Haram, zomrelo za posledných šesť rokov najmenej 12-tisíc ľudí.

Boko Haram teraz zhromažďuje svojich bojovníkov pri meste Gwoza a pripravuje sa na úder regionálnej jednotky. Z mesta začali utekať civilisti, ale armáda vraj stále vyčkáva, pretože v oblasti je stále veľa obyvateľov. Členovia Boko Haram údajne mesto a jeho okolie zamínovali.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #samovražedné útoky