Boko Haram sľúbili vernosť lídrovi Islamského štátu

Radikáli z organizácie Boko Haram bojujúci za vlastný štát na území Nigérie v sobotu zverejnenom zvukovom zázname verejne prisľúbili poslušnosť lídrovi obávanej organizácie Islamský štát, ktorý od minulého roka kontroluje rozsiahle časti Iraku a Sýrie, kde vyhlásili vlastný štát.

08.03.2015 11:51
debata (5)

Lídra Islamského štátu Abú Bakra al-Bagdádího v zázname oslovujú ako „kalifu“ a po anglicky mu sľubujú „poslušnosť v ťažkých časoch aj v prosperite, v zlom a dobrom“. Boko Haram v tejto súvislosti vyzvala všetkých moslimov na svete na rovnaký krok. Ten už urobili extrémistické skupiny pôsobiace na Blízkom východe, Afganistane či Pakistane.

Povstanie islamistov z Boko Haram na severovýchode Nigérie trvá už šiesty rok a vyžiadalo si tisíce obetí na životoch. Radikáli pravidelne útočia na civilistov. Minulý rok okrem iného uniesli 200 školáčok, čím si získali medzinárodnú pozornosť. Nigérijská vláda v súvislosti s bezpečnostnou hrozbou odložila o šesť týždňov prezidentské voľby naplánované pôvodne na polovicu februára.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Islamský štát