Putin si vraj priebeh anexie Krymu overil tajným prieskumom mienky

Rusko vlani pred referendom na ukrajinskom Kryme vykonalo tajný prieskum, ktorý potvrdil túžbu 75 percent obyvateľov polostrova pripojiť sa k Ruskej federácii. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin v ďalšej ukážke z filmu o minuloročných udalostiach na Kryme, ktorú v pondelok večer vysielala ruská televízia Rossija 1. Prvý úryvok z filmu televízia vysielala v nedeľu večer.

09.03.2015 07:29 , aktualizované: 22:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin v dokumentárnom filme odhaľuje zákulisie anexie Krymu.
debata (463)

„Situácia na Ukrajine sa vyvinula tak, že sme museli začať pracovať na návrate Kryme do Ruska, pretože nemôžeme toto územie a týchto ľudí ponechať ich osudu a vydať ich napospas nacionalistom,“ citovala prezidenta agentúra TASS.

Putin vraj v tom období rozdelil úlohy a vydal inštrukcie, ako postupovať. „Hneď som ale zdôraznil, že konať budeme až v prípade, že si budeme absolútne istí, že ľudia žijúci na Kryme chcú to isté,“ vyhlásil Putin. Prezident sa v tej súvislosti podľa agentúry TASS zmienil o vykonaní „tajného prieskumu“ na Kryme, ktorý vraj Moskva usporiadala ešte pred marcovým referendom. Prieskum údajne ukázal, že myšlienku spojenia s Ruskom podporuje 75 percent obyvateľov polostrova.

V tom okamihu bolo podľa Putina jasné, že ak sa Rusko k akcii odhodlá, bude množstvo tých, kto si túto „historickú udalosť“ želajú, ešte oveľa viac.

„Konečným cieľom nebol zábor Krymu ani žiadna anexia,“ upozornil v televízii prezident. „Konečný cieľ spočíval v tom, aby sme dali ľuďom možnosť prejaviť svoj názor na to, ako chcú ďalej žiť,“ dodal. Ešte vtedy vraj Putin počítal s tým, že ak budú obyvatelia Krymu chcieť zostať súčasťou Ukrajiny, nech sa tak stane. Ak ale budú chcieť ísť do Ruska, „nemôžeme ich nechať byť,“ povedal šéf Kremľa.

Putin sa vo filme tiež zmieňuje, ako prebiehali prípravy začlenenia polostrova Krymu do Ruska. „Pozval som šéfov našich špeciálnych zložiek a ľudí z ministerstva obrany do Kremľa a dal som im za úlohu, aby zachránili život ukrajinského prezidenta. Inak by ho tam zabili,“ hovorí Putin vo filme.

„Bolo to v noci z 22. na 23 februára, skončili sme o siedmej ráno… a vtedy som svojim kolegom povedal: musíme začať pracovať na tom, aby sme vrátili Krym zase Rusku,“ dodáva Putin. Televízna stanica Rossija 1 neinformovala o tom, kedy má v pláne celý dokument odvysielať.

K anexii Krymu došlo pred rokom. Len pár dní po Putinom zmieňovanej februárovej schôdze obsadili parlament na Kryme a budovu miestnej vlády neoznačení vojaci. Ruský parlament schválil 1. marca 2014 zámer prezidenta Putina nasadiť na Krym vojakov kvôli údajnej potrebe chrániť životy Rusov na Kryme. Ešte 4. marca Putin pred novinármi tvrdil, že na Kryme neoperujú ruskí vojaci, ale len „ozbrojené sily sebaobrany“.

Za pripojenie Krymu k Ruskej federácii sa 16. marca v referende vyslovilo 96,8 percenta hlasujúcich. K volebným urnám sa dostavilo podľa oficiálnych údajov 83,1 percenta obyvateľov. Tamojšia opozícia však tvrdí, že výsledky hlasovania boli zmanipulované. Spojené štáty i Európska únia referendum odmietli, neskôr toto hlasovanie neuznala ani OSN.

V konflikte medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny doteraz zahynulo vyše 6-tisíc ľudí. Západ tvrdí, že povstalcov podporuje a vyzbrojuje Rusko, Moskva to však popiera.

463 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Krym