Svetlo do záhady zmiznutého lietadla nepreniklo

Jedno podozrenie, ktoré mohlo sťažiť pátranie, ale inak nič podstatné o samotnom nešťastí. V tomto zmysle vyznieva prvá súhrnná správa zverejnená presne rok od záhadného zmiznutia malajzijského lietadla s 239 osobami na palube.

09.03.2015 08:39
malajzijské lietadlo, protest Foto: ,
Povedzte nám pravdu, znie nápis v angličtine na plagáte, ktorý drží v Pekingu pozostalá po jednej z obetí leteckého nešťastia. Príbuzní sú nespokojní s vyšetrovaním príčin zmiznutia malajzijského stroja. Tragédia letu MH370 zostáva záhadou. Lietadlo sa stratilo na trase z Malajzie do Číny.
debata (28)

Pozostalí sú nespokojní s vyšetrovaním, keďže stále nepoznajú príčinu tragédie a obete nemôžu pochovať, lebo doteraz sa nepodarilo nájsť miesto, kam sa stroj zrútil. „Žiadne slová nedokážu opísať bolesť, ktorou prechádzajú príbuzní cestujúcich. Chýbajúce odpovede a konečný dôkaz, čiže trosky lietadla, spôsobujú ešte ťažšie bremeno,“ povedal malajzijský premiér Nadžib Razak.

Vyšetrovacia správa uvádza, že batéria lokátora (jednej tzv. čiernej skrinky), ktorý mal pomôcť určiť polohu nezvestného lietadla, bola už jeden rok po záručnej lehote a mohla byť vybitá. Znamenalo by to, že pátrači by mali menšiu šancu nájsť stroj v Indickom oceáne, aj keby boli v jeho blízkosti. Táto batéria sa nachádzala v lokátore letového záznamníka zapisujúceho technické údaje o lete. Druhá batéria bola určite bezchybná, bola v lokátore zaznamenávajúcom rozhovory pilotov v kabíne.

Podrobný text na 584 stranách neprináša nič zásadné o samotnom lete z Kuala Lumpuru do Pekingu. Opisuje ho ako úplne normálny.

Príbuzní obetí sú nešťastní, že svojich... Foto: Reuters, Kim Kyung-Hoon
Malajzia, stratené lietadlo Príbuzní obetí sú nešťastní, že svojich blízkych nemôžu ani pochovať.

Vyšetrovatelia sa zamerali aj na detaily o živote všetkých členov posádky – od ich zdravotného stavu, cez letecký výcvik až po finančnú situáciu. Kapitán lietadla nemal žiadne záznamy o psychických problémoch. „Nedošlo k podstatnejším zmenám v jeho životnom štýle, k medziľudskému konfliktu či rodinným problémom,“ napísali vyšetrovatelia. Kapitán taktiež nevykazoval príznaky spoločenskej izolácie, užívanie drog alebo pitie alkoholu.

Rovnako vysokú pozornosť venovali dokumentácii o lietadle, rozvrhu údržby, počasí, komunikačných systémoch a ďalších aspektoch letu. Nenašli však nič nezvyčajné.

Predpokladá sa, že lietadlo patriace spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútilo niekde do južnej časti Indického oceánu západne od austrálskeho pobrežia. Do dejín letectva je nateraz táto tragédia zapísaná ako jedna z najväčších záhad, prečo sa stroj odklonil zo svojej trasy. Väčšinu cestujúcich tvorili Číňania.

Pre Malaysia Airlines to bola prvá z dvoch veľkých katastrof v minulom roku. Po zmiznutí Boeingu 777–200 v marci bol v júli rovnaký typ lietadla týchto aerolínií zostrelený nad východnou Ukrajinou. Pri ďalšej tragédii zahynulo 283 pasažierov a 15 členov posádky. Stroj letel z Amsterdamu do Kuala Lumpuru.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #stratené lietadlo #MH370