Líbya má problém. Zahraničným odborníkom z ropného sektora ide o život

Piatkový útok na libyjské ropné pole Ghani prináša nový prvok do nepokojov v Líbyi, a to ohrozenie zamestnancov ropného sektora do takej miery, že prevádzkovatelia budú mať problémy udržať v krajine zahraničných technikov, ktorí zaisťovali chod zariadenia. Píše o tom denník The Wall Street Journal.

09.03.2015 11:25 , aktualizované: 14:22
Islamský štát, Irak, vojaci, ozbrojenci, tank,... Foto:
Radikáli z Islamského štátu sa presúvajú aj do Líbye. Zahraničný personál ropných spoločností sa cíti byť ohrozený.
debata (33)

Na ropné pole zaútočili radikáli a predpokladá sa, že patria k skupine Islamský štát, ktorá svoju pôsobnosť rozširuje zo Sýrie a Iraku na sever Afriky. Nezvestných je deväť zamestnancov, medzi ktorými je jeden Čech, jeden Rakúšan a štyri Filipínčania. (Viac v článku Islamisti zaútočili na ropné pole v Líbyi, po útoku je nezvestný aj český občan)

Podľa Wall Street Journal sa ukazuje, že Líbya nie je schopná zabezpečiť ropné polia a radikáli, ktorým chýbajú technické zručnosti a kapacity, ich radšej zničia, ako by ich mali nechať v rukách nepriateľov. Geoff Porter z centra pre boj proti terorizmu na vojenskej akadémii vo West Pointe povedal, že Islamskému štátu nejde o získanie zariadení. „Chcú ich zničiť a zabrániť tomu, aby z nich mal príjem niekto iný,“ povedal.

Líbya má dve vlády i dva parlamenty. V Tripolise zostal kabinet, ktorý odmietol odstúpiť po minuloročných voľbách a za ktorým stoja milície s názvom Líbyjský úsvit. Medzinárodne uznávaná vláda sídli v Tobruku a tá sa opiera o odpadlíckeho generála Chalífa Haftara, ktorý pôvodne vyhlásil radikálom na východe svoju vlastnú vojnu. Haftar pôsobil vo vojsku bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, počas povstania sa obrátil proti nemu a teraz velí vlastným jednotkám, s ktorými bojuje proti islamským extrémistom.

Líbya je existenčne závislá na ropných príjmoch

Líbya má najväčšie ropné zásoby v Afrike a chod jej inštitúcií je závislý na ropných príjmoch. Za normálnych okolností je schopná produkovať 1,5 milióna barelov ropy denne, od decembra ťaží asi 350-tisíc barelov. Útoky na ropné polia sa množia. Minulý týždeň radikáli napadli niekoľko pracovísk v oblasti Syrty v strednej Líbyi. Práve tu sú najbohatšie polia a pripadá na ne polovica exportnej kapacity. Ropné pole Mabrúk je po niekoľkých útokoch vyradené z prevádzky a nezvestní sú traja filipínski zamestnanci. Obnova, ktorá umožní produkciu v pôvodnom rozsahu, si vyžiada najmenej rok.

Hovorca líbyjskej štátnej ropnej spoločnosti povedal, že nikto sa zatiaľ na miesto útoku nedostal.

K únosu sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale podľa Wall Street Journal, ktorý sa odvoláva na líbyjské a západné bezpečnostné zdroje, chce zrejme Islamský štát únosmi zahraničných zamestnancov ropných polí získať ďalšie finančné zdroje. Newyorské konzultačné pracovisko Eurasia Group očakáva, že útokov na ropnú infraštruktúru bude v budúcnosti pribúdať a že ropný export bude kolísať do roku 2016.

Filipíny uvažujú o povinnej evakuácii z Líbye

Hovorca filipínskeho ministerstva zahraničných vecí Charles Jose povedal, že jeho krajina v Líbyi eviduje sedem nezvestných svojich občanov. V Ghani vraj pracovali štyria z nich a spolu s nimi sú nezvestní ešte dvaja občania Bangladéša, jeden z Ghany, jeden Čech a Rakúšan.

„Prevádzka na ropnom poli Ghani je prerušená už dva týždne kvôli incidentom a útokom na ropné zariadenia. Niekoľko zamestnancov tam ale zostalo,“ povedal Jose. Filipíny stihli odtiaľ pred útokom do Tripolisu evakuovať 52 svojich občanov a 36 z nich prejavilo záujem vrátiť sa domov. Celkom v Líbyi pracuje asi 4-tisíc Filipínčanov. Manila uvažuje o povinnej evakuácii a obrátila sa už na rodiny, aby svojich príbuzných presvedčili odísť z Líbye.

Rakúsko: Nezvestní sú v rukách Islamského štátu

Zahraniční pracovníci, ktorí sú po piatkovom útoku na ropné pole Ghani nezvestní, padla do rúk radikálov Islamského štátu. Oznámilo to rakúske ministerstvo zahraničných vecí. Aj Česká diplomacia predpokladá, že cudzinci boli unesení, zatiaľ to však nepotvrdila.

„Máme k dispozícii zaručené informácie o tom, že skupina cudzincov, ktorú na ropnom poli Ghani v piatok prepadli ozbrojenci, sa nachádzajú v rukách týchto teroristov z Islamského štátu,“ zverejnilo v písomnom vyhlásení rakúske ministerstvo zahraničných vecí. „V čase, keď skupinu cudzincov v niekoľkých vozidlách odviezli z pola smerom na sever, nebol nikto zranený,“ píše sa ďalej vo vyhlásení.

Rakúska polícia odmietla spresniť, z akých zdrojov informácie o unesených cudzincoch získala. Hovorca ministerstva Martin Weiss zdôraznil, že údaje sú „zaručené“.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek v pondelok povedal, že českého občana a jeho kolegov podľa informácií z Filipín zrejme uniesli radikáli, túto verziu sa však Prahe nepodarilo zatiaľ overiť.

O tom, či sú unesení živí, sa nevie. Podľa rakúseho hovorcu Weissa nemajú úrady od ich únosu z ropného poľa žiadne dôkazy o ich zabití, ale ani o tom, že sú nažive. Identitu Čecha i Rakúšana z bepečnostných dôvodov oficiálne nezverejnili.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #únos #radikáli #Islamský štát #ropné polia