Vraždu Nemcova vraj spáchal Dadajev, vyplýva z dôkazov

Vraždu opozičného vodcu Borisa Nemcova má podľa všetkého na svedomí zadržaný čečenský občan Zaur Dadajev, vyplýva to z vyhodnotenia forenzných dôkazov.

09.03.2015 12:30 , aktualizované: 16:45
Zaur Dadajev Foto: ,
Podľa doterajšieho vyšetrovania a dôkazov vyplýva, že vraždil Zaur Dadajev.
debata (122)

Informovala o tom ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenované zdroje blízke vyšetrovaniu prípadu.

„Vďaka výsledkom forenzných testov, ktoré získali vyšetrovacie orgány, sa dá uveriť, že Dadajev bol tým, kto zastrelil Nemcova,“ uviedol tento zdroj. „Avšak na sto percent si môžeme byť istí až vtedy, keď bude nájdená vražedná zbraň,“ dodal.

Moskovský súd cez víkend uvalil väzbu na piatich mužov podozrivých z podielu na vražde Borisa Nemcova. Dadajev sa podľa ruskej televízie k účasti na vražde priznal, nie priamo v súdnej sieni, ale pri výsluchu pred vyšetrovateľmi.

Podľa správy moskovského rozhlasu zadržala v súvislosti s vraždou ruská polícia na severovýchode Čečenska ďalšie dve osoby. Sú to údajne Dadajevovi známi, jeden z nich je vraj bratranec vysoko postaveného dôstojníka čečenských bezpečnostných zložiek. Zadržaní Čečenci podľa moskovského rozhlasu udržiavali kontakty s ďalším sprisahancom Beslanom Šabanovom, mužom, ktorý v sobotu spáchal samovraždu na úteku pred políciou.

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov v nedeľu vyhlásil, že Dadajev je hlboko veriaci moslim, ktorého šokovali karikatúry proroka Mohameda vo francúzskom satirickom magazíne Charlie Hebdo. Uviedol tiež, že Dadajev bol v minulosti členom čečenskej polície a že bol vyznamenaný za statočnosť. Ruskí vyšetrovatelia už skôr hovorili o možnosti, že Nemcova mohli zastreliť islamisti kvôli jeho obhajobe časopisu Charlie Hebdo. Kolegovia zavraždeného ale islamskú teóriu odmietajú.

Jašin: Nemcova zavraždili islamisti? Nezmysel. Vyhovuje to Putinovi

Špekulácie, že by vraždu Nemcova mali mať na svedomí islamisti, sú nezmyselné, myslí si jeden z ruských opozičných lídrov a Nemcovov stranícky kolega Iľja Jašin. Takýto vývoj sa podľa neho hodí Kremľu, ktorý odmieta obvinenia, že by za smrťou stál niekto z ruských politických predstaviteľov.

Zľava Tamerlan Eskerchanov, Šagid Gubašev a... Foto: SITA/AP
Rusko, súd, podozriví, Boris Nemcov Zľava Tamerlan Eskerchanov, Šagid Gubašev a Ramzan Bakajev, troja z piatich podozrivých z účasti na vražde Borisa Nemcova, počas nedeľnajšieho zasadania súdu.

"Naše najhoršie obavy sa naplnili,“ uviedol Jašin v nedeľu večer na sociálnej sieti Twitter. „Ten, kto stlačil spúšť, bude obvinený, kým tí, ktorí si skutočne objednali vraždu Nemcova, budú voľní,“ dodal s tým, že „nezmyselná teória vyšetrovateľov týkajúca sa islamistických motívov len vyhovuje Kremľu a nevrhá tieň viny na Putina“.

Ruského opozičného lídra Borisa Nemcova (55) zastrelili v piatok 27. februára, keď so svojou priateľkou kráčal po moste v centre Moskvy neďaleko Kremľa. Opozícia z vraždy bývalého reformného vicepremiéra obviňuje súčasné najvyššie ruské vedenie vrátane prezidenta Vladimira Putina.

Nemcov dlhodobo kritizoval Kremeľ, v poslednej dobe mu okrem iného často vytýkal prístup k ukrajinskej kríze a pod názvom Putin a vojna údajne pripravoval knihu, v ktorej chcel zverejniť dôkazy o zapojení ruských ozbrojených síl do bojov na východnej Ukrajine na strane proruských separatistov.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #vražda #Boris Nemcov