Niger a Čad oslobodili nigerijské mesto od Boko Haram

Medzi dvoma a tromi stovkami radikálov z islamistických milícií Boko Haram údajne zahynulo pri bojoch o severonigerijské mesto Damasak.

09.03.2015 22:33
Boko Haram, Nigéria, Kamerun Foto: ,
Radikáli z Boko Haram na snímke získanej z videa z 31. októbra 2014.
debata (2)

Jednotkám nigerskej a čadskej armády, ktoré v rámci medzinárodnej misie zaútočili na pozície islamistov v nedeľu, sa mesto vraj podarilo oslobodiť. Informovali o tom miestne médiá.

Pri bojoch zahynulo údajne tiež desať čadských vojakov. Desiatky islamistov sa vraj dostali do zajatia. Čadskí a nigerskí vojaci naďalej v okolí mesta pátrajú po utečených islamistoch.

Milície Boko Haram Damasak ovládli na konci minulého novembra, keď sa ich bojovníci do mesta nepozorovane dostali v prestrojení za obchodníkov. Časť obyvateľov, vrátane nigérijských vojakov, ktorí mali mesto brániť, vraj vtedy utiekla za neďaleké hranice s Nigerom.

Africká únia v piatok odsúhlasila vytvorenie medzinárodnej misie proti islamistom o sile takmer 9000 vojakov, ktoré sa okrem Nigérie, Nigeru a Čadu zúčastňujú tiež Kamerun a Benin.

V sobotu sľúbili extrémisti vernosť Islamskému štátu (IŠ), ktorý ovláda rozsiahle územia v Iraku a Sýrii. Nigérijské úrady krok označili za „známku slabosti“.

Boko Haram sa na severe Nigérie snaží vytvoriť vlastný štát s prísnymi islamskými pravidlami podobne, ako to robí IŠ v Sýrii a v Iraku. Pri útokoch radikálov za posledných šesť rokov zahynulo v Nigérii asi 13 000 ľudí. Ich násilie už vážne ohrozuje aj politickú stabilitu tejto africkej krajiny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Niger #Čad