Únoscovia cudzincov v Líbyi chcú podľa experta zrejme výkupné

Ozbrojencom, ktorí sa po piatkovom útoku na líbyjské ropné polia Ghaní zmocnili niekoľkých cudzincov vrátane Čecha a Rakúšana, ide najpravdepodobnejšie o výkupné.

10.03.2015 10:54
debata (2)

Predpokladá to expert na terorizmus Peter Neumann z londýnskej King 'College, napísala agentúra APA. Terajší osud cudzincov nie je známy. Česká diplomacia má za to, že je takmer isté, že skupina bola unesená radikálmi z líbyjskej odnože hnutia Islamský štát (IŠ), Rakúsko je o tom presvedčené.

Neumann, ktorý založil a vedie Medzinárodné centrum pre skúmanie radikalizácie (ICSR), považuje únos kvôli možnej výmene zajatcov alebo kvôli propagandistickým účelom za nepravdepodobný. "Myslím si, že Rakúšan nemá takú veľkú propagandistickú hodnotu ako napríklad Američan.

Neexistujú tiež žiadni väzni k výmene," dodal s tým, že „Islamskému štátu v Líbyi ide skutočne o peniaze“.

Odborník na terorizmus tiež pripomenul, že európske štáty a „čiastočne aj Rakúsko“ v minulosti výkupné zaplatili, aby dostali unesených na slobodu. Dodal ale, že nejde o jednoduchú vec, lebo ju predchádza niekoľkoročné vyjednávania. To sa navyše často neodohráva priamo, ale cez sprostredkovateľov.

Líbyjskú odnož IŠ považuje Neumann len za enklávu skutočného radikálneho hnutia Islamský štát, ktoré ovláda rozsiahle oblasti v Sýrii a Iraku. Vznik lokálnych IŠ v nestabilných a chaotických krajín preto vníma ako formu rozširovacej stratégie, pretože dobývanie ďalších oblastí v Sýrii a Iraku sa pre hnutie stalo ťažké.

Česká republika zmiznutie české občana rieši na vládnej úrovni, do krízovej oblasti vyslala dva diplomatov. Úzko spolupracuje tiež s Rakúskom, svojho zástupcu má aj v rakúskom krízovom štábe.

Okrem Čecha a Rakúšana sú nezvestní aj štyria Filipínci, dva Bangladéšanci a Ghančan. K únosu sa zatiaľ nikto neprihlásil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #únos #výkupné