Vražda Nemcova vraj bola osobnou pomstou dvoch Čečencov

Ruskí vyšetrovatelia sa prikláňajú k názoru, že vražda opozičného politika Borisa Nemcova bola osobnou pomstou dvoch Čečencov, a nie zločinom vykonaným na objednávku.

10.03.2015 16:50
Rusko, súd, podozriví, Boris Nemcov Foto:
Zľava Tamerlan Eskerchanov, Šagid Gubašev a Ramzan Bakajev, traja z piatich podozrivých z účasti na vražde Borisa Nemcova, počas nedeľnajšieho zasadania súdu.
debata (65)

V Moskve to oznámila agentúra Rosbalt s odvolaním na svoje policajné zdroje. Za vražedným útokom vraj zrejme stojí dvojica Čečencov Zaur Dadajev a Beslan Šavanov.

Dadajeva niekoľko dní po vražde zadržali a k činu sa údajne priznal. Šavanov spáchal samovraždu, keď minulý víkend v čečenskej metropole Groznyj utekal pred políciou. Niektoré čečenské zdroje uvádzajú jeho meno ako Bislan Šabanov. Obaja muži boli bojovníkmi špeciálneho čečenského policajného práporu Sever, ktorý spadá pod velenie vojsk ministerstva vnútra Ruskej federácie.

„Zhromaždené dôkazy a výpovede zadržaných jednoznačne ukazujú na to, že vražda Nemcova bola osobnou akciou Dadajeva a Šavanova, žiadni objednávatelia neboli,“ napísala agentúra Rosbalt. Verzia o organizovanom sprisahaní ešte odložená nebola, ale zatiaľ ju údajne nič zo získaných poznatkov nepotvrdzuje.

Dadajev a Šavanov po odchode od polície márne hľadali prácu a venovali sa údajne štúdiu islamu. Po januárovom islamistickom útoku na redakciu francúzskeho časopisu Charlie Hebdo ich vraj rozhorčilo stanovisko niektorých ruských politikov vrátane Nemcova, ktorí sa redakcie satirického týždenníka zastávali. „Rozhodli sa pomstiť a zvýšiť si tak autoritu medzi obyvateľmi severného Kaukazu, najmä Čečenska a Ingušska,“ napísal Rosbalt.

Verziu o osobnej pomste dvoch Čečencov údajne potvrdzujú aj policajné zdroje zvyčajne dobre informovaného ruského denníka Kommersant. Dadajeva a Šavanova vraj tiež rozhnevali útoky ruskej opozície proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi.

V moskovskej väznici je teraz pätica podozrivých: okrem Dadajeva ešte bratia Anzor a Šagid Gubaševovi, Chamzad Bachajev a Tamerlan Eskerchanov. Posledný menovaný, bývalý policajt, ​​podľa vyšetrovateľov mohol pomáhať vrahom pri sledovaní Nemcova. Z čečenských policajných oddielov Eskerchanova podľa Kommersantu prepustili kvôli preukázanej krvnej pomste.

Nepotvrdené správy hovoria ešte o dvoch ďalších zadržaných Čečencov, známych či príbuzných Eskerchanova. Polícia ale zatiaľ ich zatknutie nepotvrdila.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vražda #Boris Nemcov