Kolumbijská vláda prerušuje bombardovanie povstalcov FARC

Kolumbijská armáda zastaví na jeden mesiac bombardovanie pozícií Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). V utorok to oznámil prezident Juan Manuel Santos v reakcii na dodržiavanie jednostranného prímeria, ktoré povstalci z FARC vyhlásili 18. decembra.

11.03.2015 09:09
debata

Vláda doteraz odmietala prímerie uznať a pokračovala v útokoch napriek tomu, že prejavila ochotu pokračovať v mierových rokovaniach.

„Musíme uznať, že FARC dodržiava jednostranné prímerie vyhlásené 18. decembra,“ povedal Santos s tým, že prerušenie bombardovania sa môže predĺžiť v prípade, ak bude prímerie platiť aj naďalej.

Povstalci z FARC bojujú proti vládnym silám už takmer 50 rokov a kontrolujú rozsiahle časti krajiny. Kolumbia, Spojené štáty i Európska únia FARC považujú za teroristickú skupinu a drogový kartel. Konflikt si od roku 1964 vyžiadal okolo 220-tisíc mŕtvych, najmä civilistov.

Obe strany sú zapojené do mierových rokovaní na Kube od novembra 2012 s cieľom ukončiť dlhodobý konflikt. Zatiaľ sa podarilo dosiahnuť čiastkové dohody, napríklad o pozemkovej reforme, účasti povstalcov na politike ako aj na zastavení obchodovania s drogami.

Momentálne sa rokovania zameriavajú na demobilizáciu povstalcov, odmínovanie oblastí a na platby odškodného obetiam konfliktu.

debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #kolumbia #prímerie