Nigérijskí islamisti vraj do boja pripravovali desiatky detí

V Kamerune našli útulok, v ktorom teroristi z nigérijskej skupiny Boko Haram pripravovali osem desiatok detí ako svojich budúcich bojovníkov. Väčšina z nich stratila kontakt s okolím a nepamätala si ani svoje vlastné mená.

11.03.2015 09:48
debata (1)

Boko Haram bojuje na severe Nigérie a rozšírila svoje aktivity aj do susedného Kamerunu, Čadu a Nigeru. O prípade informoval riaditeľ amerického Národného demokratického inštitútu Christopher Fomunyoh.

Skupinu asi 80 detí vo veku od päť do 18 rokov podľa neho našli policajti na základe udania. Deti boli v objekte považovanom za sídlo náboženskej školy a polícia ich previezla do sirotinca.

Tam ich Fomunyoh navštívil a bol v šoku. Deti vraj žili výhradne so svojimi väzniteľmi, ktorí ich zoznamovali len s ideológiou svätej vojny. Prestali si uvedomovať, kde sú a kto sú.

„Stratili kontakt s rodičmi, s ľuďmi z dediny. Nie sú schopné sa vyjadriť, takže nie je možné dohľadať ich pôvod, a nedokážu vám ani povedať, ako sa volajú,“ uviedol Fomunyoh.

Boko Haram vznikla v roku 2002 ako skupina stojaca proti západnému štýlu vzdelania, čo je obsiahnuté v jej názve – znamená západná výučba je zakázaná.

Na mestá na severe Nigérie začala útočiť v roku 2009 s cieľom zriadiť tam islamský štát. Pri útokoch zahynulo v Nigérii asi 13-tisíc ľudí. V poslednej dobe sa násilie rozšírilo aj do okolitých krajín, ktoré proti Boko Haram zriadili spoločnú vojenskú jednotku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #islamisti #Nigéra