Podozrivý z vraždy Nemcova odvolal vynútené priznanie

Hlavný obvinený z vraždy ruského opozičného politika bol zrejme po zadržaní mučený. Tvrdí to člen prezidentskej Rady pre ľudské práva Andrej Babuškin, ktorý v moskovskej vyšetrovacej väznici Lefortovo navštívil troch z pätice Čečencov podozrivých z účasti na zabití Borisa Nemcova. Aj ďalší dvaja podozriví majú na telách stopy fyzického násilia.

11.03.2015 10:25 , aktualizované: 12.03.2015 09:56
Rusko, súd, podozriví, Boris Nemcov Foto:
Podozriví z účasti na vražde Borisa Nemcova si skrývajú tváre.
debata (117)

Zaur Dadajev (33), donedávna zástupca veliteľa elitnej jednotky ministerstva vnútra, ktorý sa podľa justičných orgánov ako jediný k zločinu priznal, popiera svoju vinu a priznanie, podľa neho vynútené, odvolal. Dadajev to povedal ľudskoprávnym aktivistom, ktorí ho vo väzbe navštívili. V skupine vedenej Babuškinom bola aj reportérka denníka Moskovskij komsomolec Eva Merkačevová. Tá v stredu v novinách zverejnila, čo im podozrivý povedal.

Dadajev tvrdí, že od piateho marca, keď ho šesť dní po vražde Nemcova zadržali v severokaukazskom Ingušsku, na neho vyšetrovatelia vykonávali tvrdý nátlak. Držali ho bez jedla, na pitie mu dali zopár hltov vody a pre kuklu nasadenú na hlave nič nevidel a len ťažko dýchal. „Dva dni som tak strávil s vrecom na hlave. Celý čas kričali: ,Zabil si Nemcova?' Odpovedal som, že nie,“ povedal hlavný obvinený.

Priznanie malo byť len dočasným taktickým úskokom. „Zadržali ma s mojím priateľom, bývalým podriadeným Ruslanom Jusupovom. Povedali mi, že keď sa priznám, tak ho nechajú odísť. Súhlasil som. Myslel som si, že priateľa tým zachránim a mňa prevezú do Moskvy. Inak by sa mi mohlo stať to, čo sa stalo Šavanovovi, ktorý sa vraj vyhodil do vzduchu granátom“ cituje Dadajeva Moskovskij komsomolec.

Beslan Šavanov, ktorý tiež pracoval v bezpečnostných zložkách v Čečensku, podľa oficiálnej verzie spáchal samovraždu, keď ho polícia prišla zatknúť. Vyšetrovatelia o ňom tvrdia, bol spolu s Dadajevom hlavným organizátorom vraždy Nemcova.

Dadajev sa chystal priznanie odvolať na súde, ktorý v nedeľu rozhodoval o jeho vzatí do väzby. „Sudkyňa mi však ani neudelila slovo,“ posťažoval sa obvinený ľudskoprávnym aktivistom, ktorí popri ňom navštívili aj jeho bratrancov Anzora a Šagida Gubaševovcov.

„Existujú dôvody domnievať sa, že Dadajev a Gubaševovci boli vo väzbe mučení,“ napísal na svojej webovej stránke Babuškin. "Nemôžeme síce vyhlásiť, že boli mučení, ale na ich telách sme našli početné zranenia,“ dodal.

Babuškin v stredu požiadal prezidentskú komisiu pre ľudské práva, aby informovala prezidenta Vladimira Putina o zisteniach, na prešetrenie ktorých vyzval príslušné orgány. Ruský Vyšetrovací výbor však jeho podnet neprijal. Podozrením na mučenie sa vraj začne zapodievať, iba ak sťažnosť podajú samotní zadržiavaní. Výbor súčasne predvolal na vypočutie Babuškina i Merkačovovú, ktorí podľa neho neprimerane zasahovali do vyšetrovania.

Moskovskij komsomolec v stredu prišiel aj s ďalším nečakaným odhalením. Podľa neho auto, ktorým vrah utiekol z miesta činu, sprisahanci kúpili už v septembri minulého roka. Bezpečnostné kamery na jeseň zaznamenali jeho pohyb v blízkosti Nemcovovho bydliska. „Čo to znamená?“ kladie rečnícku otázku denník. „Ak podozriví už vtedy sledovali politika, odpadá základný motív. Minulý rok ešte nebol ani masaker v redakcii Charlie Hebdo, ani reakcia Nemcova, ktorou si mal akože pohnevať moslimov. Teda nebol dôvod ho zabiť,“ dodáva Moskovskij komsomolec.

Doterajšia vyšetrovacia verzia pracovala s predpokladom, že Dadajev a jeho druhovia sa Nemcovovi pomstili za to, že otvorene odsúdil islamistov za zmasakrovanie redaktorov parížskeho satirického magazínu Charlie Hebdo, ktorý zverejnil karikatúry proroka Mohameda.

Väčšina predstaviteľov ruskej opozície to označovala za vedomé zahmlievanie. Islamistická stopa podľa nich mala odviesť pozornosť od atmosféry nenávisti, ktorá sa v Rusku s požehnaním Kremľa vedome šíri proti kritikom Putinovho režimu.

Noviny Novaja gazeta v stredu napísali, že existuje čierny zoznam opozičných aktivistov a novinárov, ktorí majú byť zlikvidovaní. Okrem Nemcova na ňom údajne figurujú aj ďalší Putinovi kritici: bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij, šéf rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov a televízna moderátorka Ksenia Sobčaková. Echo Moskvy sa v stredu hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova opýtalo, či môže potvrdiť informáciu Novej gazety, podľa ktorej tajné služby minulý týždeň Putina informovali o spomínanom čiernom zozname. Peskov to nepotvrdil, ale ani nepoprel. Otázku však označil za „absurdnú“.

Do atmosféry zastrašovania v stredu zapadla aj neskrývaná hrozba adresovaná Chodorkovskému. Pri dverách moskovského bytu tajomníčky niekdajšieho najbohatšieho Rusa, ktorý žije vo švajčiarskom exile, niekto umiestnil pohrebný veniec.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #vražda #Kremeľ #Európsky parlament #Boris Nemcov #vyšetrovatelia