Moskva chce rokovať o novej zmluve o konvenčných zbraniach

Rusko je pripravené rokovať o novej Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). V stredu to oznámil riaditeľ odboru ministerstva zahraničia na kontrolu zbraní Michail Uljanov tesne potom, čo Moskva vyhlásila, že sa na konzultáciách o novom znení dohody nezúčastní.

11.03.2015 11:10
debata (8)

„Sme pripravení uskutočniť rokovania o novej dohode, ktorá bude odrážať nové skutočnosti a bude brať do úvahy záujmy Ruskej federácie,“ povedal Uljanov. Zmluva stanovuje počet tankov, lietadiel, helikoptér a ďalších ťažkých zbraní v Európe vrátane európskej časti Ruska.

Zmluva CFE bola podpísaná v roku 1990, ešte za existencie Sovietskeho zväzu a považuje sa za kľúčový prvok stability v Európe po skončení studenej vojny. Účastnícke krajiny sa v nej zaväzujú obmedziť rozmiestnenie svojich tankov, obrnených bojových vozidiel, bojových helikoptér a lietadiel na európskom kontinente.

Zmluva bola v roku 1999 upravená a prispôsobila sa novej situácii po rozpade Sovietskeho zväzu. Rusko revidovanú verziu ratifikovalo, krajiny NATO to však odmietli, kým Moskva nestiahne svoje sily z Gruzínska a Moldavska. Kremeľ následne pozastavil účasť Ruska v CFE v roku 2007 s odôvodnením, že členské štáty NATO neratifikovali pozmenený text zmluvy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane