Merkelová nebude v Moskve na oficiálnej oslave konca vojny

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v máji nezúčastní na moskovskej vojenskej prehliadke pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Európe. S odvolaním sa na zdroje z okolia kancelárky to uviedol server týždenníka Die Zeit.

11.03.2015 12:32
Angela Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová.
debata (492)

Merkelová sa obáva, že by jej účasť na prehliadke poškodila nemecké vzťahy s Ukrajinou.

Merkelová považuje za nepredstaviteľné, aby sa zúčastnila na prehliadke, na ktorej sa môžu objaviť tanky, ktoré sa podieľali na nedávnych bojoch na východe Ukrajiny. Ruské jednotky tam podľa predstaviteľov NATO podporujú proruských separatistov, ktorí bojujú proti ukrajinskej armáde. Die Zeit konštatuje, že by účasť Merkelovej na prehliadke mohol Kyjev vnímať ako urážku.

Kancelárka si napriek tomu s ruskými predstaviteľmi pripomenie porážku nacistického režimu. Spoločne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom by mala 10. mája položiť veniec k hrobu neznámeho vojaka pri kremeľskom múre.

Rusko tradične oslavuje koniec druhej svetovej vojny 9. mája vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve. V roku 2005 sa na prehliadke ako prvý nemecký kancelár zúčastnil Gerhard Schröder a jeho účasť bola vnímaná ako gesto zmierenia medzi oboma krajinami. Merkelová sa zúčastnila na prehliadke pred piatimi rokmi.

Podľa serveru Spiegel Online nie je Merkelová jediným štátnikom, ktorý účasť na moskovských oslavách konca druhej svetovej vojny odmietol. Na vojenskú prehliadku do ruskej metropoly nepôjdu ani prezidenti Poľska a pobalstkých republík. Pozvanie neprijal ani americký prezident Barack Obama. Český prezident Miloš Zeman sa na moskovskú prehliadku chystá. Prezident SR Andrej Kiska ešte svoje rozhodnutie neoznámil.

492 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #oslava #Angela Merkelová #druhá svetová vojna