Na Ukrajine hlásia ďalšieho mŕtveho vojaka a zranených

Pokračujúce prestrelky medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny si za posledných 24 hodín vyžiadali život ďalšieho ukrajinského vojaka. Podľa agentúry Ukrinform o tom v stredu informoval armádny hovorca Vladyslav Selezňov.

11.03.2015 12:31 , aktualizované: 13:30
NATO, Jens Stoltenberg Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
debata (27)

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg medzitým obvinil Rusko, že pokračuje vo vyzbrojovaní a výcviku ukrajinských povstalcov, a významný ruský diplomat vyhlásil, že Rusko má právo rozmiestniť svoje jadrové zbrane na Kryme, ktorý vlani anektovalo.

„Neviem, či tam nejaké jadrové zbrane teraz sú. Neviem ani o žiadnych takých plánoch, ale v zásade tak Rusko môže urobiť,“ povedal v rozhovore pre agentúru Interfax Michail Ulianovsk, ktorý na ruskom ministerstve zahraničia vedie odbor pre kontrolu zbraní.

Situácia v oblasti Donbasu kontrolovanom povstalcami sa v poslednom čase vďaka mierovým dohodám z Minska výrazne upokojila, avšak ozbrojené incidenty sú hlásené prakticky každý deň. Z porušovania prímeria sa pritom strany obviňujú navzájom.

Selezňov na dopoludňajšom brífingu vyhlásil, že vzbúrenci za uplynulých 24 hodín ostreľovali armádne pozície v 40 prípadoch. Väčšinou sa tak stalo okolo povstaleckej bašty Donecka, ale napríklad aj pri Mariupole. Väčšinou vraj bola paľba vedená z ručných zbraní, ale aj z guľometov, granátometov či mínometov.

„Pri ostreľovaní (vládnych) síl protipovstaleckej operácie Ukrajina prišla o jedného vojaka a štyri ďalší utrpeli rôzne ťažké zranenia. Všetci zranení sú teraz v lekárskych zariadeniach,“ povedal Selezňov.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk upozornil, že „rusko-teroristické“ sily pripravujú „mocnú delostreleckú údernú silu“ v smere na Mariupol. V tejto oblasti vraj spozorovali 16 raketometov a 28 delostreleckých zbraní, vrátane samohybných húfnic kalibru 122 a 152 milimetrov.

Stoltenberg sa na stredajšej tlačovej konferencii v belgickom Monse odmietol konkrétnejšie vyjadriť k informáciám, že na Ukrajinu vošli z Ruska ďalšie tanky. „Stále vidíme ruskú prítomnosť a silnú podporu separatistov na východe Ukrajiny. Vidíme prísun zariadenia a síl, vidíme výcvik. Rusko je stále na východe Ukrajiny,“ povedal však generálny tajomník NATO podľa agentúry Reuters.

„Preto Rusko vyzývame, aby stiahlo z východnej Ukrajiny všetky svoje sily a aby rešpektovalo dohody z Minska,“ dodal.

Stoltenberg tiež uviedol, že je zrejmý „určitý odsun ťažkých zbraní“ oboma stranami konfliktu, ako bolo v bieloruskej metropole dohodnuté. Upozornil ale, že nie je jasné, kde sa tieto zbrane teraz nachádzajú a kam smerujú. „Je dôležité, aby toto sťahovanie bolo kompletné a overiteľné,“ zdôraznil.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Mariupol #proruskí separatisti