Lupiči na diaľnici vo Francúzsku ukradli šperky za milióny

Pätnásť neznámych ozbrojencov v noci zo stredy na štvrtok na diaľnici v Burgundsku na strede Francúzska prepadlo dve bezpečnostné dodávky a zmocnilo sa šperkov v hodnote asi deväť miliónov eur. O lúpeži informujú francúzske médiá, podľa ktorých si mimoriadny útok nevyžiadal obete.

11.03.2015 14:53
debata (2)

Lupiči zaútočili krátko pred polnocou na diaľnici A6 v smere z Paríža do Lyonu na úrovni mesta Avallon, ktoré leží 200 kilometrov juhovýchodne od francúzskej metropoly. Vodiča nezranili a zanechali ich na mieste. Páchatelia odviezli obe dodávky, ktoré sa neskôr našli spálené neďaleko miesta platenia mýta, kde zlodeji zaútočili, spresnila polícia.

Všetci zločinci boli podľa polície maskovaní, silne vyzbrojení a zjavne skúsení. „Ide pravdepodobne o ľudí, ktorí sú spojení s veľkou kriminalitou a sú dobre informovaní. Nepadol ani jeden výstrel a všetko sa odohralo ohromne rýchlo,“ citovala AFP istý policajný zdroj. Po lupičoch, ktorí ušli štyrmi autami, začali bezpečnostné sily rozsiahle pátranie. Do operácie sa zapojili aj vrtuľníky žandárstva, ktoré spadá pod ministerstvo obrany.

Najväčšie podobné lúpežné prepadnutie posledných rokov vo Francúzsku bolo dvojité vylúpenie luxusného klenotníctva Harry Winston v Paríži. Páchatelia vtrhli v roku 2007 do obchodu prezlečení za maliara izieb a lúpež o rok neskôr zopakovali. Celkom ukradli šperky za zhruba 100 miliónov eur. Nakoniec ich chytili a nedávno odsúdili na až 15 rokov väzenia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Francúzsko #šperky #lupiči