Iracká armáda oslobodila z rúk radikálov IS časť Tikrítu

Iracká armáda a spojenecké milície bojujúce s islamskými radikálmi o iracké mesto Tikrít dobyli tamojšiu vojenskú nemocnicu a časť štvrte Kádisíja na severe mesta. Oznámil to v stredu úrad guvernéra v Tikríte.

11.03.2015 16:32
Irak, Tikrít, Islamský štát, streľba, Foto:
Boje o Tikrít.
debata (6)

Na streche nemocnice, ktorá je v blízkosti jedného z prezidentských palácov, vlaje iracká vlajka. Tikrít je strediskom provincie Saláhaddín a radikáli z Islamského štátu (IS) ho obsadili vlani v lete. Bol domovským mestom niekdajšieho prezidenta Saddáma Husajna.

Irak začal operáciu proti IS v tomto meste minulý týždeň a nasadil do nej na 30-tisíc ľudí, medzi ktorými sú aj členovia šiítských milícií podporovaných Iránom. Jednotky útočia z niekoľkých strán a zatiaľ oslobodzovali mesta v blízkosti Tikrítu. Štvrť Kádisíja je najväčšia v meste a podľa guvernéra už je napoly oslobodená.

Po rannej ofenzíve sa však postup irackých jednotiek zastavil, pretože vojaci sa dostali do paľby ostreľovačov, museli likvidovať bomby nastražené pozdĺž ciest aj výbušniny ukryté v budovách, informovala agentúra Reuters. Na západnom okraji Tikrítu narazili na mínové pole. Na juhu mesta armáda ostreľovala pozície bojovníkov IS, žiadna pozemná operácia sa tam ale nekonala.

Už v utorok bezpečnostné činitelia informovali o tom, že IS vyhodil do vzduchu most cez rieku Tigris, čo môže brániť koordinovanému útoku irackých síl z rôznych smerov.

Ak sa irackej vláde podarí obnoviť kontrolu nad Tikrítom, pôjde o prvé mesto, z ktorého by vypudila bojovníkov z IS. Podľa Reuters by sa tak dostala do dobrej pozície pred zásadnou časťou bojov, ktorých cieľom bude Mosul, najväčšie mesto na severe Iraku. Ide o najväčšie mesto, ktoré padlo do rúk IS.

IS v stredu začal masívny útok na Ramádí, čo je stredisko provincie Anbar a radikáli ju doteraz ovládali len čiastočne. Radikáli tam v stredu s pomocou automobilov spáchali niekoľko samovražedných akcií, pri ktorých prišlo o život šesť ľudí. Medzi atentátnikmi boli podľa agentúry AFP jeden Belgičan, Sýrčan a bojovník z Kaukazu.

Ďalšie ťažké boje sú hlásené zo sýrskeho Ras al-Ajnu. Toto kurdské mesto leží na sýrsko-tureckej hranici a je domovom 50-tisíc ľudí. IS podľa kurdských bojovníkov zaútočil z niekoľkých strán a nasadil veľa bojovníkov.

Spojené štáty a ich spojenci od utorka vykonali proti Islamskému štátu v Iraku a Sýrii 13 náletov, päť z nich smerovalo na Mosul, informovala americká armáda. Pre ofenzívu v Tikríte Bagdad koalíciu proti Islamskému štátu o podporu zo vzduchu nepožiadal.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #islamskí radikáli