Biden: Spojené štáty dodajú Ukrajine drony a vojenské vozidlá

Spojené štáty poskytnú Ukrajine neozbrojené bezpilotné lietadlá a vojenské terénne vozidlá Humvee. Podľa agentúry AP to povedal americký viceprezident Joe Biden ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi v telefonickom rozhovore.

11.03.2015 17:52
Joe Biden, USA Foto: ,
Americký viceprezident Joe Biden.
debata (248)

Podľa agentúry AP to povedal americký viceprezident Joe Biden ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi v telefonickom rozhovore.

Podľa zdrojov AP, hovoriacich pod podmienkou anonymity, pôjde o prieskumné lietajúce prostriedky Raven, ktoré je možné vypúšťať z ruky, 200 obyčajných vozidiel Humvee a 30 obrnených vozidiel tejto značky. Súčasťou pomoci v boji proti proruským separatistom budú tiež napríklad radary proti minometným strelám.

Pôjde o nesmrtiace prostriedky. Takzvané drony a ďalšie vybavenie (bez áut) bude údajne v hodnote 75 miliónov dolárov.

Časť pomoci, vrátane 30 obrnených Humvee, by podľa zdroja agentúry Reuters z amerického ministerstva obrany mala odísť do niekoľkých týždňov a ďalšia časť neskôr.

USA už Ukrajine dodali vojenskú pomoc skôr, napríklad práve radary proti minometným strelám alebo okuliare na nočné videnie. Niekoľko demokratických aj republikánskych zákonodarcov ale opakovane nalieha na prezidenta Baracka Obamu, aby Spojené štáty dodali Ukrajine aj ťažké zbrane. Niektorí spojenci USA zo Severoatlantickej aliancie, predovšetkým Nemecko a Francúzsko, sú ale proti dodávke zbraní na Ukrajinu. Obávajú sa eskalácie konfliktu.

248 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kríza na Ukrajine