Europoslanci odsúdili vraždu Nemcova a kritizovali Kremeľ

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu odsúdili nedávnu vraždu bývalého ruského vicepremiéra a opozičníka Borisa Nemcova a v tej súvislosti často poukazovali na autoritatívny štýl vládnutia prezidenta Vladimira Putina, neuspokojivý stav demokracie v Rusku, potláčanie slobody prejavu a zhromažďovania, potláčanie slobodnej tlače alebo činnosti mimovládnych organizácií.

11.03.2015 18:22
debata (88)

Na úvod rozpravy vystúpila vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová, ktorá Nemcova označila za „demokrata, ktorý vystupoval za demokratické Rusko a demokratický svet“.

Lotyšská poslankyňa EP a bývalá eurokomisárka Sandra Kalnieteová vyhlásila, že Nemcovova vražda je „Putinovým posolstvom nenávisti celému demokratickému svetu“. Politička vyzvala Európu k zaujatiu stratégie voči ruskému režimu. EÚ by mala podporiť napríklad ruských novinárov, vyzvala politička, ktorej Rusko znemožnilo vstup na svoje územie, keď sa chcela zúčastniť pohrebu Nemcova.

Po vražde Nemcova sa na Západe vyrojilo podozrenie, že odstránenie pre Kremeľ nepohodlného politika by mohlo prinajmenšom nepriamo súvisieť s politikou ruského vedenia a silami, o ktoré sa toto vedenie opiera. Ruskí vyšetrovatelia však tvrdia, že výsledky doterajšieho vyšetrovania ukazujú skôr spojitosť s Nemcovovým odsúdením islamského útoku na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo a že stopy vedú k údajným čečenským moslimským radikálom.

Poľský europoslanec Andrzej Duda vyhlásil, že v Rusku nie je demokracia. Konštatoval, že v Rusku sa nekonajú slobodné voľby a nie sú nezávislé súdy. Prenasledované sú podľa neho nezávislé organizácie a dobre premyslená je ruská propaganda.

Mogheriniová Rusko vyzvala na úplné a transparentné vyšetrovanie vraždy. Moskva by podľa nej tiež mala prestať vytvárať atmosféru nevraživosti.

Vražda Nemcova, ktorá bola podnetom k debate, postupne vyvoláva čoraz viac dohadov. Člen kremeľskej poradnej rady pre ľudské práva Andrej Babuškin v stredu povedal, že hlavného podozrivého z vraždy Zaura Dadajeva k priznaniu zrejme donútili mučením. Ruskí vyšetrovatelia zatiaľ tvrdia, že vražda bola podľa všetkého osobnou pomstou dvoch Čečencov, Dadajeva a Beslana Šavanova, a nie zločinom vykonaným na objednávku. Dadajev bol niekoľko dní po vražde zadržaný a k činu sa najskôr údajne priznal. V utorok ale denník Moskovskij komsomolec napísal, že podozrivý priznanie zase odvolal.

O Rusku a sankciách proti nemu sa na zasadnutí europarlamentu hovorilo už v stredu dopoludnia v debate o príprave summitu EÚ 19. a 20. marca. Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans povedal, že sankcie proti Rusku musia byť naďalej súčasťou stratégie.

Šéf liberálnej frakcie ALDE Guy Verhofstadt potom naliehal na jednotný postoj Európskej únie voči Rusku. Je vraj podľa neho kontraproduktívne, keď maďarský premiér Viktor Orbán s ruským prezidentom Putinom uzatvára energetickú dohodu, ktorá ide proti energetickej únii a keď napríklad španielsky minister zahraničia José Manuel García-Margallo vyhlasuje, že sankcie nič neprinášajú. „Musíme konať iniciatívne, a nie vyčkávať, až si Putin premyslí ďalší krok,“ varoval Verhofstadt.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremeľ #Vladimir Putin #Európsky parlament #Boris Nemcov