V Sýrii zahynulo už vyše 600 zdravotníkov, ľudí trápi chudoba

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Humans Rights Watch (HRW) uviedla, že viac ako 600 zdravotníkov zabili v Sýrii väčšinou vládne jednotky. Lekári od začiatku občianskej vojny v roku 2011 zdokumentovali 233 útokov na 183 zdravotníckych zariadení po celej Sýrii.

12.03.2015 07:12
Utečenci, stany, Sýria, Kobani, Turecko,... Foto: ,
Sýrski utečenci v Turecku.
debata (12)

V správe, ktorú HRW vydala v stredu, sa hovorí, že vláda sýrskeho prezidenta Bašara Asada je zodpovedná za viac ako 88 percent zaznamenaných útokov na nemocnice a 97 percent na zdravotníkov.

Lekári zaznamenali aj 139 prípadov smrti zdravotníkov následkom mučenia a popravy. Riaditeľ vyšetrovania HRW Erin Gallagher povedal, že "každý zabitý lekár alebo zničená nemocnica zanecháva stovky, ba aj tisícky Sýrčanov bez zdravotnej starostlivosti.

Boje v Sýrii uvrhli 80 percent obyvateľov do chudoby

Vojna v Sýrii od roku 2010 uvrhla 80 percent obyvateľov do chudoby, znížila očakávanú dĺžku života o 20 rokov a spôsobila hospodárske škody za 200 miliárd dolárov. Uvádza to správa sýrskeho strediska pre politický výskum, ktorú v stredu zverejnili v newyorskom sídle OSN.

Základy hospodárskeho života v Sýrii prechádzajú obdobím „systematickej deštrukcie“ a národné bohatstvo, inštitúcie a infraštruktúra boli „vymazané,“ uvádza správa. Počas konfliktu stratili prácu tri milióny Sýrčanov a 12 miliónov ľudí tak už nemá zdroj obživy. Nezamestnanosť dosahuje vyššie 57,7 percenta.

Za štyri roky konfliktu sa počet obyvateľov Sýrie znížil z 20,9 miliónov v roku 2010 na 17,6 milióna na konci minulého roka. Sýria má dnes po Palestíne druhý najväčší počet utečencov, do cudziny ušlo 3,3 milióna ľudí. Takmer sedem miliónov ďalších stratilo prístrešie.

Straty na ľudských životoch dosahujú počet 210-tisíc, uvádza sýrska správa. Zranených bolo v konflikte 840-tisíc osôb. Celkom sa do konca roka 2014 obeťami bojov stalo šesť percent Sýrčanov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Sýria #chudoba #občianska vojna #Bašár al-Asad