Nemcovova dcéra: Politickú vinu za vraždu otca nesie Putin

Dcéra zastreleného ruského opozičného lídra Borisa Nemcova uviedla, že ruský prezident Vladimir Putin nesie "politickú" vinu za jeho vraždu. Žanna Nemcovová tak zopakovala predchádzajúce tvrdenia zo strany spojencov jej otca, že vražda bola politicky motivovaná.

12.03.2015 11:15
Žanna Nemcovová, Rusko, Boris Nemcov, Foto: ,
Žanna Nemcovová smúti za zavraždeným otcom.
debata (108)

„Bol najprominentnejším kritikom Putina. Bol najmocnejším lídrom opozície v Rusku. Po jeho smrti opozícia prišla o hlavu a všetci sa boja,“ povedala Nemcovová pre britskú vysielaciu stanicu BBC. Tridsaťročná analytička akciových trhov a moderátorka finančnej televíznej stanice v Moskve tiež dodala, že ruskí vyšetrovatelia ju nekontaktovali, keďže „nemajú záujem o nezávislé vyšetrenie“ prípadu.

Päťdesiatpäťročného bývalého vicepremiéra a liberálneho politika Nemcova zastrelili 27. februára neznámi páchatelia na moste v centre Moskvy. Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa ako aj jeho odhodlanosť odhaľovať korupciu na vysokých miestach.

Dni pred vraždou údajne pracoval na správe o vysielaní ruských vojakov do bojov na Ukrajinu. Putin, ktorý bol častým terčom Nemcovovej kritiky a podiel Ruska na ukrajinskej kríze odmieta, jeho usmrtenie tvrdo odsúdil a označil za „hanebnú tragédiu“.

Nemcovovi spolupracovníci sa však pýtajú, prečo polícii trvalo tak dlho prísť na miesto činu a hoci oblasť okolo Kremľa je prísne monitorovaná, páchateľ dokázal vystreliť na opozičného politika šesť striel a nepozorovane utiecť.

Medzičasom muž obvinený z podielu na jeho vražde vyhlásil, že ho k priznaniu donútili. Ruská rada pre ľudské práva navyše vyslovila podozrenie, že ho vo väzení mučili.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Boris Nemcov