Koaličné lietadlo vraj v Iraku zabilo 22 irackých vojakov

Koaličné lietadlo bojujúce proti radikálom v Iraku omylom zasiahlo v blízkosti mesta Ramádí sídlo velenia armády a zabilo 22 irackých vojakov. Oznámila to vo štvrtok iracká armáda a polícia. Zástupcovia koalície tvrdia, že ich lietadlá v stredu v oblasti operovali, ale cielili na pozície radikálov z organizácie Islamský štát (IS).

12.03.2015 12:55
debata (15)

„Tento útok si nevyžiadal žiadne straty medzi spojeneckými silami,“ vyhlásil hovorca koalície Thomas Gilleran.

Iracká armáda však vyhlasuje, že jej lietadlá v oblasti neoperovali už dva mesiace. „Žiadne naše lietadlá nemajú bojové úlohy v provincii Anbar,“ povedal zástupca irackého vojska. Polícia tiež vyhlásila, že nad Ramádí bolo koaličné lietadlo, nie je vraj však jasné, ktorej krajiny.

Iracká armáda sa teraz zamerala na oslobodenie mesta Tikrít a zhruba po týždni sa jej podarilo dostať sa na jeho severný okraj. Jej zástupca vo štvrtok povedal, že v centre mesta by vojaci mohli byť do troch štyroch dní.

Bojuje sa tiež o Ramádí, kde radikáli v stredu spáchali 13 samovražedných útokov. Irackí vojaci po týchto atentátoch požiadali o leteckú podporu, ktorú vraj koalícia poskytla.

Ďalšie ťažké boje hlásia sýrski ochrancovia ľudských práv z pobrežnej sýrskej provincie Latákíja. V bitke o strategický kopec tam v stredu údajne padlo 50 vojakov a radikálov hlásiacich sa k organizácii al-Kajdá. Dedinu Salma síce v noci znovu dobyli členovia frontu An-Nusrat, ale okolie kontrolujú vojaci.

Provincia Latákíja je sídlom alávitských kmeňov, o ktoré sa opiera vláda v Damasku. Front An-Nusrat tam mal silné zastúpenie až do začiatku marca, keď sýrske letectvo pri jednom z útokov zabilo jej vojenského veliteľa.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #lietadlá #al-Káida