Z lídrov EÚ pôjde na oslavy 9. mája do Moskvy vraj len Miloš Zeman

Český prezident Miloš Zeman je jedinou hlavou štátu v rámci Európskej únie, ktorá zatiaľ potvrdila účasť na vojenskej prehliadke v Moskve 9. mája pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Európe. Uviedol to vo štvrtok server EUObserver. Zemana označil za stúpenca ruského prezidenta Vladimira Putina.

12.03.2015 15:15 , aktualizované: 15:39
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman
debata (609)

Slovensko, Maďarsko a Grécko sú tiež na zozname pozvaných a zatiaľ sa oficiálne nevyjadrili.

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert v stredu potvrdil správy tlače, že Angela Merkelová kvôli zásahom Ruska na Ukrajine na oslavy 9. mája do Moskvy nepôjde.

K podobnému kroku kvôli Ukrajine sa rozhodli ďalšie krajiny EÚ ako Poľsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva. Ani francúzsky prezident do ruskej metropoly nepríde, ale s vysvetlením, že potrebuje nutne navštíviť Karibik.

„Skutočnosť, že nemecká šéfka povedala nie, a to bez ohľadu na historické bremeno viny Nemecka, uľahčuje ostatným povedať tiež nie,“ usudzuje EUObserver.

Do Moskvy odmietol prísť tiež britský premiér David Cameron. Spomienka na ukončenie druhej svetovej vojny sa má konať 9. mája, teda dva dni po voľbách do dolnej komory britského parlamentu (House of Commons), čo znamená, že Cameron by sa na oslavách nezúčastnil ani v prípade dobrých vzťahov s Ruskom.

Pozvanie neprijal ani americký prezident Barack Obama. Naopak účasť na oslavách podľa agentúry TASS prisľúbil abcházsky prezident Raul Chadžinba. Abcházsko je jednou zo separatistických gruzínskych republík, ktoré vyhlásili nezávislosť od Tbilisi a ktoré sa primkli k Rusku.

Rusko tradične oslavuje koniec druhej svetovej vojny 9. mája vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve. V roku 2005 sa na prehliadke ako prvý nemecký kancelár zúčastnil Gerhard Schröder a jeho účasť bola vnímaná ako gesto zmierenia medzi oboma krajinami. Merkelová sa na prehliadke zúčastnila pred piatimi rokmi.

609 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #USA #Barack Obama #Miloš Zeman #Angela Merkelová #druhá svetová vojna